DDH-studenten leveren een maatschappelijke bijdrage aan de buurt waarin ze wonen.
DDH-studenten leveren een maatschappelijke bijdrage aan de buurt waarin ze wonen. (Foto: Pixabay)

Studentenhuisvesting in een woonwijk is helemaal oké

NIEUW-WEST - Een studentenflat middenin een woonwijk? Niet elke buurtbewoner zal er blij mee zijn. Angst voor overlast is een veelgenoemd argument tegen studentenhuisvesting. Zo waren ook bewoners van onder andere De Bouwmeester sceptisch over de intrek van studenten in het leegstaande gebouw De Drie Hoven (DDH). Toch bleek al snel dat de bewoners van de Bouwmeester hun mening in positieve zin bijstelden. Menig buurtbewoner is enthousiast over de aanwezigheid van de DDH-studenten. Dat komt doordat zij naast het hebben van een leuke studententijd in Amsterdam ook een maatschappelijke bijdrage willen leveren aan de buurt waarin ze wonen.

Zwerfafval een toenemend probleem is in Slotervaart Zuid

Inmiddels zijn er al veel verschillende activiteiten georganiseerd en initiatieven gerealiseerd. Zoals afval prikken. Eén van de studenten merkte op dat zwerfafval een toenemend probleem is in Slotervaart Zuid. Daarom startte zij in samenwerking met de Gemeente Amsterdam een project op om de buurt netjes te houden. Regelmatig wordt er afval geprikt door groepjes studenten om de straten van Slotervaart-Zuid schoon te houden.

Maaltijd

In samenwerking met de leefgemeenschap Slotervaart worden er buurtmaaltijden georganiseerd. DDH-studenten helpen niet alleen bij het bereiden van de maaltijd, maar maken tijdens de maaltijd ook een praatje met de buurtbewoners. Vanwege de huidige omstandigheden is het lastig om samen te komen, maar afhaalmaaltijden leek een passende oplossing. Het is mooi om te zien dat een aantal DDH-studenten ook samen met een buurtbewoner de maaltijd ophaalt om deze dan vervolgens bij een van beide thuis te nuttigen. Zo blijft het contact toch in stand.

Daarnaast is er een aantal DDH-studenten actief in het bezoeken van buurtbewoners om ze hulp te bieden bij verschillende activiteiten. Zo wordt er voorgelezen aan kinderen met een taalachterstand; er wordt geholpen met administratieve taken bij ouderen; er worden boodschappen gedaan voor immobiele buurtbewoners en zo meer. Door middel van kaartjesacties ontvangen onze buren de contactgegevens om een eventuele hulpvraag in te dienen.

Samen sterk

DDH-studenten zijn niet alleen actief op individueel niveau, maar werken ook samen met organisaties binnen de wijk. Zo kwam een van de studenten door een toevallig contact op straat in aanraking met een buurtwerker van Slotervaart-Zuid. Samen met andere vrijwilligers hebben DDH-studenten meegedacht over het organiseren van nieuwe activiteiten tijdens de coronatijd met als motto ‘Samen Sterk in Slotervaart’ om te kijken naar wat wel mogelijk is. Inmiddels zijn er al een aantal activiteiten uitgevoerd en staan er ook zeker nog een aantal op de planning.

Al deze activiteiten bij elkaar maakt het concept van wonen in DDH tot een groot succes. En dat geldt niet alleen voor buurtbewoners van De Bouwmeester. Ook voor DDH-studenten zelf levert het een fantastische ervaring op. “Door de maatschappelijke activiteiten die wij mogen uitvoeren verbreden we onze blik en maken we kennis met veel verschillende mensen en culturen. De belangrijkste les die we als DDH-student leren is dat we als student en buurtbewoner schouder aan schouder staan. We leren van elkaar en we hebben elkaar nodig om activiteiten tot een succes te maken. De enthousiaste aanpak van studenten en de levenswijsheid van onze buren blijkt een succesmodule te zijn”, aldus één van de DDH-studenten. “Dus, een studentenflat middenin een woonwijk? Jazeker!”