De lepelaar weer terug op zijn nest.
De lepelaar weer terug op zijn nest. (Foto's: Peter Vreeswijk)

Fotograaf spot bijzondere vogels

HAARLEMMERMEER - Ook dit jaar zijn de grutto’s weer gespot op het Landje van Gruijters in Spaarndam en op de oeverlanden van De Liede een lepelaarskolonie. Fotograaf Peter Vreeswijk heeft deze vogels vastgelegd.

Wat betreft de grutto’s waren het er beduidend minder dan voorgaande jaren. “Het ziet er naar uit dat de grutto, onze nationale vogel, steeds minder te zien zal zijn in ons land. De weidevogelstand gaat zo snel achteruit dat gevreesd moet worden voor lege weilanden zonder weidevogels. Daarom is de noodklok geluid door de initiatiefnemer van het Aanvalsplan Grutto, voormalig minister, Pieter Winsemius’, vertelt Peter.

Samen met Vogelbescherming is dit plan aangeboden aan minister Carola Schouten. De minister bood aan het plan samen uit te werken. Hiertoe tevens gedwongen door een kamermotie.

Laten we hopen dat dit plan gaat slagen. Want hoe mooi is het om deze prachtige vogels ieder voorjaar weer in onze polder te zien!.”

De oeverlanden van De Liede vormen een parel aan de oostkant van Haarlem. Er groeien zeer bijzondere planten waaronder het vleesetende plantje zonnedauw. Maar het meest bijzondere is de lepelaarskolonie. Omdat een spoorlijn en snelweg De Liede doorsnijdt, zijn er twee verschillende oeverlandgebieden ontstaan met elk een eigen karakter. De Liede zelf is oud en kronkelig. Het is van oorsprong een veenstroom die water van een hoogveengebied naar het IJ bracht. Het kent veel landschappelijke verrassingen.

"Let niet op spoorlijn, snelweg, tankstation en vliegtuigen”, luidt het devies van Peter. "Dat doen de lepelaars ook niet die tot ieders verbazing hier sinds 2004 broeden. Normaal kiezen ze voor een plek ver weg van mensen in een uitgestrekt natuurgebied. Vanaf het fietspad langs de Amsterdamse Vaart zijn de vogels goed te zien."

Saskia Vreeswijk

Er zijn beduidend minder grutto's dit jaar.