Broeder Fer verhuist naar Den Bosch.
Broeder Fer verhuist naar Den Bosch. (Foto: Brandeisfotografie)

Broeder Fer van Nieuw-West naar Den Bosch

NIEUW-WEST - Na ruim zeven jaar verruilt Fer van der Reijken stadsklooster La Verna, en zo dus Slotervaart, voor stadsklooster San Damiano in Den Bosch. De Westerpost sprak vlak voor zijn vertrek met de Franciscaanse broeder over geloof, de buurt en mooie ontmoetingen. “Inmiddels hou ik echt van het August Allebéplein.”

Het werd uiteindelijk geen brandweerman of politieagent

Mensenhelper wilde de jonge Fer van der Reijken worden. Het werd uiteindelijk geen brandweerman of politieagent, om maar twee beroepen in de helpende sfeer te noemen, maar een niet alledaagse keuze: broeder. Een keuze die hem goed in staat stelt mensen te helpen. Helpen ‘over alle grenzen heen’, benadrukt Fer van der Reijken, coördinator bij het stadsklooster aan de Derkinderenstraat. “Het maakt niet uit wat je gelooft, of je gelooft. Laat iemand maar gewoon lekker moslim of christen zijn. Als je maar een goed moslim of christen bent en openstaat voor anderen.”

Verslingerd

De open blik is kenmerkend voor Van der Reijken die eind 2013 in Nieuw-West kwam wonen. “Amsterdam was niet helemaal nieuw voor me; ik kende de stad nog van mijn eerste jaar als broeder.” Voor dat eerste jaar studeerde hij in Leiden Klinische Psychologie, 'Daar kon ik alle kanten mee op', en woonde hij in een Franciscaanse leefgroep. De bewondering voor Franciscus van Assisi kwam voort uit een geschiedenisopdracht op de middelbare school. “Is dat niet wat voor jou,” zei zijn moeder, wijzend op een boekje over de heilige in diens 750e sterftejaar. “Ik ben gaan lezen en raakte verslingerd.”

Unheimisch

De roeping zat diep en zo leidde een geschiedeniswerkstuk tot een levenslange invulling waarbij verbinding en respectvol omgaan met elkaar voorop staat. In zijn werk bij La Verna en straks bij San Damiano wil hij het goede laten groeien. Dat uit zich in het Slotervaartse stadsklooster tot onder andere een plek bieden voor ontmoeting en bezieling, voor een gezamenlijk gebed, een spiritueel activiteitenaanbod en het ontvangen van gasten. Alles om dienstbaar te zijn aan hen die hun spiritualiteit willen ontplooien. Van der Reijken zocht deze ook in de buurt, tijdens georganiseerde en spontane ontmoetingen. Een buurt die hij bij de eerste aanblik unheimisch vond. Het klooster “leek van buiten een belastingkantoor”. Fer van der Reijken leerde de mensen kennen, het stadsklooster bleek van binnen een oase en eenmaal gevestigd de buurt ook. “Inmiddels hou ik echt van het August Allebéplein. Vooral ’s avonds in de zomer.”

Echte baby

Mooie momenten schudt hij uit zijn mouw: de imam in djellaba die met hem, gekleed in pij, poseerde bij het beeld van Franciscus. De bewoner die uit de moskee aankwam met flesjes water voor Fer en buurtgenoten die vuil prikten tijdens de actiedag NL Doet. De gesprekjes met caissières van de supermarkt die vrolijk opkijken als hij hen, met ouderlijke roots in verschillende landen, groet met bijvoorbeeld ‘As-salam alaykom’. De kerstviering met levende kerststal op de Stadsboerderij in Osdorp. “Moslimkinderen zongen bij de stal, we hadden een Maria en Jozef met een echte baby. Mensen verwachtten een pop en waren verrast. De kippen renden rond en af en toe hoorde je een bokje mekkeren. Prachtig.”

Sober en plezier

Het interview zit vol korte en langere feitjes, of we weten dat religie van religare komt en dat dat verbinden betekent, en levenslessen. “Als mensen maar even ergens iets van contact hebben, dan kan er iets groeien”. Of: “Red één mens en je redt de wereld”. Of nog simpeler, zoals zijn ouders hem meegaven: “Doe je best op school”. En vooral: “Wees dankbaar voor wat je hebt.” Fer van der Reijken is een inspiratiebron en een prachtmens, dat gedragen wordt door veel buurtbewoners, aldus buurtbewoner Roy Carter, broeder in de derde orde en tijdens het gesprek aanwezig. “Fer heeft de afgelopen jaren hier en daar culturen en geloven in Nieuw-West met elkaar verbonden,” zegt Carter. “Hij liet zien dat het niet saai is in een klooster. Dat je lol en plezier kunt hebben als je sober en gelovig leeft.”

Ook gezellig

Dat hij naar stadsklooster San Damiano in Den Bosch verhuist, is niet zijn eigen keuze. Als Franciscaans broeder word je verzocht. Maar blij ermee is hij wel. “Ze hebben daar dringend versterking nodig.” Een bruggenbouwer zoeken ze, een verbinder die in is voor nieuwe initiatieven. En dus gaat de geroepen broeder 21 april met een verhuisbusje naar Den Bosch. Hij zal het hier missen. De mensen, de buurt, het centrum met bronzen beeld van Tante Leen. Maar het komt goed. “Den Bosch is ook gezellig.”

PS: de doppeninzameling ten behoeve van de hulphondentraining bij Stadsklooster La Verna verhuist ook. U kunt uw doppen nu ietsje verderop inleveren bij het Huis van de Wijk ‘De Buurtzaak’ in de Ru Paré Community aan de Chris Lebeaustraat.


Shirley Brandeis