Mette SamkaldenDirecteur This Art Fair, .
Mette SamkaldenDirecteur This Art Fair, . (Foto: Lucas Hardonk)

This Art Fair verplaatst naar augustus

NOORD - This Art Fair 2021 wordt verplaatst naar de zomer en zal plaatsvinden van donderdag 26 tot en met zondag 29 augustus. Vanwege de aanhoudende coronamaatregelen ziet de organisatie geen mogelijkheden om een volwaardige beurs te organiseren tijdens de eerder aangekondigde data in mei. In augustus kan This Art Fair in de Kromhouthal in Amsterdam-Noord naar verwachting alsnog plaats bieden aan alle bezoekers die het nieuwste aanstormend kunsttalent en het werk van gevestigde namen willen ontdekken.

'Het belang-rijkste voor ons is dat de kunstenaars de aandacht krijgen die ze verdienen '

Met de zevende editie van de kunstbeurs zal This Art Fair het nieuwe culturele seizoen feestelijk inluiden. “Het is natuurlijk jammer dat we This Art Fair moeten verplaatsen”, zegt directeur Mette Samkalden. “Na de geannuleerde editie van 2020 zijn we er zeker van: drie keer is scheepsrecht. Het belangrijkste voor ons is dat de kunstenaars de aandacht krijgen die ze verdienen. Daar is in augustus veel meer ruimte voor. En tegen die tijd heeft iedereen nóg meer zin om weer kunst te gaan bekijken!”


100 individuele kunstenaars tonen hun eigen werk aan het publiek. Veel kunstenaars die vorig jaar zouden deelnemen krijgen deze keer alsnog een plek. Zo zien bezoekers deze zomer het werk van kunstenaars zoals Benjamin Li, Ruud van der Peijl, Carmen Schabracq en Bas Kosters in de Kromhouthal. Een voordeel van het organiseren van een nieuwe editie is dat de selectiecommissie tevens de ruimte kan bieden aan nieuwe deelnemers, bijvoorbeeld Anuli Croon en Elsemarijn Bruijs.


Dankzij een uitgebreid randprogramma wordt het meer dan een kunstbeurs alleen. Een bezoek begint al op de parkeerplaats. Na maanden van beperkingen worden de bezoekers feestelijk onthaald met een groots maar lichtvoetig kunstwerk dat Oscar Peters maakt in opdracht van This Art Fair. Over de parkeerplaats draait een rups, losjes gebaseerd op de kermisattractie, met kleurrijke vlaggen en wimpels. Deze uitbundige installatie is het resultaat van een samenwerking met de buurbewoners, bezoekers en spontane voorbijgangers: in een buitenatelier nodigt Peters hen uit mee te werken aan de installatie. Eenmaal binnen kunnen bezoekers onverwachte performances ontdekken in alle hoeken en gaten van de beurs. Voor de jongste bezoekers is er This Art Gym en zijn er verschillende workshops voor kinderen. En alles wordt coronaproof georganiseerd, volgens de dan geldende richtlijnen van het RIVM.