Vrijwilligers gevraagd voor een beetje steun en hulp aan verstandelijk gehandicapten.
Vrijwilligers gevraagd voor een beetje steun en hulp aan verstandelijk gehandicapten. (Foto: Pixabay)

Verstandelijk gehandicapten vragen een beetje aandacht

NIEUW-WEST - Amsterdammers met een licht verstandelijke beperking in de buurt zijn erg eenzaam zijn. Door alle corona-maatregelen zijn veel van hun vaste sociale ontmoetingsplekken gesloten, is het moeilijk hun baan te behouden en zien of spreken deze mensen soms bijna niemand meer.

Mensen met een verstandelijke beperking hebben het moeilijker

Eind vorig jaar presenteerde het Sociaal Cultureel Planbureau een onderzoek waarbij voor het eerst met cijfers aangetoond werd dat de 1.2 miljoen Nederlanders met een verstandelijke beperking het daadwerkelijk moeilijker hebben dan mensen zonder een verstandelijke beperking en dat corona daar nog eens een extra negatief effect op heeft.

Maatwerk

In het rapport 'Maatwerk in meedoen' werd gekeken naar de zelfredzaamheid, hulpbronnen en kwaliteit van het leven tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking, waarbij geconcludeerd werd dat mensen met een verstandelijke beperking meer hulp en ondersteuning nodig hebben.

Meehelpen aan de bestrijding van eenzaamheid met het bieden van hulp en ondersteuning, door iemand een beetje aandacht te geven, te luisteren, eropuit te gaan, een wandelingetje te maken of wat te knutselen an al zoveel voor iemand met een verstandelijke beperking betekenen.

Meer informatie en aanmelding als vrijwilliger via www.stichtingprisma.nl/maatje of info@stichtingprisma.nl.