Amsterdam, de stad speelde een belangrijke rol in de Molukse gemeenschap in de jaren zeventig en tachtig,
Amsterdam, de stad speelde een belangrijke rol in de Molukse gemeenschap in de jaren zeventig en tachtig, (Foto's: Pr)

Geschiedenis van Molukkers gratis in Paradiso

AMSTERDAM - In het voorjaar van 2021 is het 70 jaar geleden dat de KNIL-militairen en hun gezinnen uit de Molukken aankwamen in Nederland. Toen de boten aanmeerden in Rotterdam en Amsterdam, was de verwachting dat hun verblijf van tijdelijke aard zou zijn. Zeventig jaar later spelen derde generatie Molukkers een belangrijke rol in de actuele gesprekken over diversiteit, postkolonialisme en het Nederlandse slavernijverleden.

Gesprekken over diversiteit, postkolonialisme en het Nederlandse slavernijverleden

Maandag 26 april presenteren Stichting Nusantara Amsterdam en Paradiso om 20.00 uur het gratis online programma '70 Jaar Molukkers', een Amsterdams verhaal, live vanuit Paradiso. Tijdens de livestream, die gratis te volgen is via YouTube, Facebook en de website van Paradiso, wordt met een groot aantal gasten gesproken over de geschiedenis van Molukkers in Amsterdam en de invloed van het verleden op actuele maatschappelijke discussies.

Invloed

Tijdens dit gratis vanuit huis bij te wonen evenement wordt samen met een groot aantal sprekers, onderzoekers, ervaringsdeskundigen en activisten zoals Wim Manuhutu, Eddy Tutuarima, Nina Wattimena en Jeftha Pattikawa onder leiding van gespreksleider Maurice Seleky teruggekeken in de tijd, maar wordt daarnaast ook vooral gesproken over wat de invloed is van de Molukse geschiedenis op het heden en de actuele discussies. Daarbij wordt ingezoomd op Amsterdam, de stad speelde een belangrijke rol in de Molukse gemeenschap in de jaren zeventig en tachtig, en de stappen die Amsterdam recent heeft gezet om in het reine te komen met haar eigen slavernijverleden.

Amsterdam

Hoewel de aandacht meestal uitgaat naar Rotterdam als aankomstplaats voor de Molukkers, kwam een derde van de schepen aan in de Amsterdamse haven. In de loop der tijd vestigden Molukkers met verschillende achtergronden zich in Amsterdam. Paradiso speelde daarin regelmatig een prominente rol, onder meer met de Moluccan Moods-avonden, waarbij Molukse bands uit heel Nederland naar Amsterdam kwamen voor een bandcompetitie.

De bijeenkomst is gratis te bekijken via YouTube, Facebook en Paradiso.nl. Meer informatie is te vinden via de websites van Stichting Nusantara en Paradiso.

De bijeenkomst is gratis te bekijken.
Paradiso speelde een prominente rol, onder meer met de Moluccan Moods-avonden,
Molukse bands kwamen uit heel Nederland naar Amsterdam  voor een bandcompetitie