Ikram probeert van haar vrijwilligerswerk haar beroep te maken.
Ikram probeert van haar vrijwilligerswerk haar beroep te maken. (Foto: Kitty de Jong)

Vrijwilligerswerk in beeld: Ikram Oulad Hadj

Vrijwilligers zijn goud waard, voor de medemens, de buurt, de stad en zo meer. In stadsdeel Nieuw-West zijn er gelukkig veel mensen die een helpende hand bieden, maar er zijn er nooit genoeg. In de rubriek Vrijwilligers in Beeld vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en wat hun organisatie betekent voor de bewoners van Nieuw-West.

Deze week het verhaal van Ikram Oulad Hadj (31) werkt als vrijwilliger bij Stichting Home Empowerment.

'Ik wilde iets met mijn leven, van de straat af, op mijn eigen benen staan, niet meer afhankelijk zijn '

"Ik wilde iets met mijn leven, van de straat af, op mijn eigen benen staan, niet meer afhankelijk zijn van hulpverleners, warme koffietentjes, instanties en een uitkering.

Ik ben al een heel eind op weg. Het vrijwilligerswerk heeft me daarbij geholpen. Ik ondersteun meiden en vrouwen die met hun verhaal naar Home Empowerment komen. Verhalen over problemen thuis, huiselijk geweld en dreigende dakloosheid", vertelt Ikram.

Ik spreek dezelfde levenstaal.

"Ik was geen gemakkelijk mens, een vrouw die de wetten van de straat kende en haar woordje klaar had. Nu kan ik steeds beter luisteren naar de verhalen, de angst, de zorgen, de schaamte en het sociaal isolement van anderen.

We bepalen samen met onze vrouwen en begeleiders van Home Empowerment welke stappen helpend zijn. Nederlands leren, inschrijven voor een woning, inburgeren. We tolken en helpen de weg vinden in hulpverleningsland. Ik ben een voorbeeld met mijn eigen verhaal, ik kan vertellen en laten zien hoe ik bezig ben mijn leven op de rit te krijgen. Dat is troostend en motiverend."

'Het maakt me blij om te zien dat vrouwen hun plek in de samenleving veroveren'

Het zit in mijn hart

"Als je iemand ziet met wie het niet goed gaat dan help je. Het maakt me blij om te zien dat vrouwen hun plek in de samenleving veroveren, het leven weer op orde hebben. Er is veel kracht voor nodig. Ik leer elke dag bij Home Empowerment, van de medewerkers, de verhalen van de vrouwen en de cursussen die we doen. Ik zou nu graag een opleiding willen doen en van dit mooie vrijwilligerswerk mijn beroep maken."

Stichting
Home Empowerment

Derkinderenstraat 11,
1062BE Amsterdam

info@homeempowerment.nl

020 846 99 43 |
06 38 32 78 93

Ook aan de slag als
vrijwilliger?


Kijk op de Vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam https://vacaturebank.vca.nu/ of bel voor een persoonlijk gesprek In Nieuw West: 06-34030720.


Nettie Sterrenburg