Alexis Alvarez Villegast en zijn dochter Giselle.
Alexis Alvarez Villegast en zijn dochter Giselle. (Foto: Pr )

Amsterdammers lezen dankzij OBA door

NIEUW-WEST - De deuren van de 27 OBA-vestigingen zijn sinds december gesloten, maar dit weerhoudt OBA-leden gelukkig niet om door te lezen. E-books zijn heel populair en bij de OBA Bestelservice is de 20.000e bestelling afgehaald. Alexis Alvarez Villegas haalde zijn bestelling afgelopen maandag bij OBA Postjesweg op samen met zijn 4-jarige dochter Giselle en omdat dit het 20.000e boekenpakket was, werd hij feestelijk onthaald.

“Wij lezen heel veel en lenen de boeken bij de OBA. Fijn dat de Bestelservice er is. Het is nog een verrassing wat er in de tas zit, maar ik denk dat mama mooie prentenboeken heeft besteld. Giselle vindt het heel leuk om te worden voorgelezen, vooral uit boeken met mooie plaatjes.” Het lidmaatschap dat hij cadeau heeft gekregen, gaat hij sowieso aan een vriend geven, maar hij twijfelt nog tussen twee. “Ze lezen allebei graag en zouden er heel blij mee zijn. Dit wordt nog moeilijk kiezen.”

Via de OBA Bestelservice kan sinds december een boekenpakket naar wens worden samengesteld of zelf titels gereserveerd en op afspraak afhalen bij 18 vestigingen verspreid over Amsterdam. Leden kunnen hun boeken dan ook meteen inleveren, maar dat hoeft niet. In de periode dat de vestigingen gesloten zijn, worden de materialen die uitgeleend zijn automatisch en kosteloos verlengd.

E-books zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, maar de tijdelijke sluiting van de bibliotheken heeft dit een boost gegeven. Landelijk werden het afgelopen jaar bij bibliotheken 25 procent minder papieren boeken uitgeleend, maar 45 procent meer e-books. In Amsterdam steeg in 2020 het aantal geleende e-books zelfs met 63,4 procent naar 185.644 uitleningen.

Het is nog onduidelijk wanneer de OBA-vestigingen weer open mogen. Volgens het Openingsplan van de Rijksoverheid mogen de deuren vanaf woensdag 26 mei weer open voor studieplekken, activiteiten en overige dienstverlening. Momenteel worden in overeenstemming met de Veiligheidsregio wel op kleine schaal activiteiten voor kwetsbare groepen georganiseerd.

Houd oba.nl en de andere OBA-kanalen in de gaten voor nieuws over de heropening.