Geurt Brinkgreve (1917-2005).
Geurt Brinkgreve (1917-2005). (Foto: Stadsherstel Amsterdam)

Lezing over monumentenredder

AMSTERDAM - Tegenwoordig lijkt het vanzelfsprekend om een monumentale stad te koesteren, maar dat is niet altijd het geval geweest. Vele historische steden zijn tot enkele restanten gereduceerd of geheel weggevaagd. Dat Amsterdam nog steeds een historische stadskern heeft en een status als ‘beschermd stadsgezicht’ is voor een groot deel te danken aan Geurt Brinkgreve (1917-2005). Stadsherstel bestaat dit jaar 65 jaar en wijdt haar jubileumlezing aan deze voor Amsterdam zeer belangrijke man.

Stutten, bouwvallen en afgebroken panden bepaalden het stadsbeeld


Al in 1954 waarschuwde Brinkgreve voor de dreigende ondergang van de binnenstad. In een toespraak die hij hield voor de Amsterdamse Kring zei hij: "De komende tien jaar zal de beslissing brengen of de schoonheid van Amsterdam verloren gaat of behouden blijft.”

Daad bij het woord

Amsterdam was in de jaren vijftig van de vorig eeuw vervallen en verkrot. Stutten, bouwvallen en afgebroken panden bepaalden het stadsbeeld. Brinkgreve was niet de enige actievoerder voor het behoud van de binnenstad, maar hij was wel de belangrijkste. Op een cruciaal moment in de geschiedenis van Amsterdam begreep hij als een van de eersten de bijzondere waarde van de binnenstad en voegde de daad bij het woord door zelf panden te gaan restaureren.

Initiatiefnemer

Ook het idee van Stadsherstel - een organisatie die panden aankoopt, restaureert en daarna verhuurt - kwam van de destijds jonge kunstenaar en journalist Brinkgreve. Samen met onder andere Ruud Meischke, directeur van het Gemeentelijk Bureau Monumentenzorg, behoorde Brinkgreve tot de groep Amsterdammers die het initiatief namen tot de oprichting van Stadsherstel in 1956.


De gratis lezing die gehouden wordt door architectuurhistoricus Walther Schoonenberg is online te volgen. Op de dag van de lezing, donderdag 29 april, komt de link naar de lezing op de website van Stadsherstel te staan: www.stadsherstel.nl. Aanvang van de lezing is 20.00 uur.

Brinkgreve in zijn jonge jaren.