Het is triest te zien hoe vogels hun nesten bouwen van plastic zwerfafval.
Het is triest te zien hoe vogels hun nesten bouwen van plastic zwerfafval. (Foto: Gloria Spaans )

Ingezonden brief over zwerfafval

"In de mooiste tijd van het jaar, wanneer de natuur ontluikt, de vogels hun nesten maken om nieuw leven te verwelkomen, is het ronduit triest te zien hoe ze hun nesten bouwen van en rondom plastic zwerfafval. Hoewel groepen mensen het goede initiatief nemen om zwerfafval op te halen uit onze straten, het blijft maar groeien en dwalen door de veldjes, parken en grachten van onze stadsdeel.

Met plaatsvervangende schaamte loop ik soms door mijn eigen wijk, als ik denk aan hoe in andere grotere steden van de wereld op straat eruit ziet. Ik ga niet uit van het slechts van de mens, in tegendeel, niet alles wat zwerft op straat wordt bewust weggegooid: een deel van het zwerfafval gaat aan de wandel doordat het niet correct gedeponeerd wordt op aangewezen plekken of tijdig opgehaald wordt. Het effect is hoe dan ook een triest tafereel zoals de foto tonen. Met gevaar voor dier, natuur en de mens uiteindelijk.

Wat is er voor nodig om een hogere bewustwording te creëren, zodat deze beelden verleden tijd worden, zodat vogels uit natuurlijk materiaal hun nesten kunnen bouwen, zoals het bedoeld is, en niet dreigen te sterven -ouders of kuikens-, gestikt in een stuk plastic?

Wanneer komt de grote educatie campagne zodat kinderen, jongeren en volwassen de betrokkenheid gaan voelen en verantwoordelijkheid nemen voor hun gedrag, elkaar motiveren en aanspreken in het belang van natuurbehoud, ook in de stad?

Willen we niet dat onze kinderen, hun kinderen en kleinkinderen ook jonge eenden, zwanen, meerkoeten, reigers, ganzen, ooievaars en zo meer kunnen zien bij water en groen waar ze wonen in plaats van alleen maar beton, asfalt, bebouwing?

Hoe zorgen we ervoor dat de kolossale berg zwerfafval kleiner wordt en passend verwerkt wordt door gemeente diensten? Wanneer gaan we inzien dat dit ons allen nadelig beïnvloedt, of men betrokken is of niet bij dierenwelzijn?

Het kan anders en het moet anders, als we een leefbare, diverse, gezonde, mooie wereld voor ons allen willen. Nu en later voor onze kinderen en kleinkinderen en hun nakomelingen."

Gloria Spaans