De historische graftombe, een monument.
De historische graftombe, een monument. (Foto: Trees Kaizer)

Liever geen woningbouw op oude begraafplaats

NIEUW-WEST - Mogelijke nieuwbouw in het centrum van Oud Osdorp houdt een deel van de buurt aan de Osdorperweg de laatste tijd flink bezig. Nadat eind 2018 plannen voor de bouw van twee vrijstaande woningen op de plek van de oude begraafplaats gepresenteerd werden, gebeurde er lange tijd niets. Nu de nieuwbouw er toch lijkt te komen, al staat bouwen haaks op het bestemmingsplan, laten bewoners weer van zich horen.

De oude begraafplaats is een gemeentelijk monument

De oude begraafplaats, een laatste rustplaats voor enkelen, is een gemeentelijk monument. Maar het land voor de begraafplaats is nu voor projectontwikkelaars een gewild stukje stad om te bouwen geworden. Het terrein naast de Osdorperweg 532 is eigendom van de Parochie Onze Lieve Vrouw Geboorte uit Halfweg. “Als de bouwplannen doorgaan wordt het terrein tussen begraafplaats en Osdorperweg verkocht,” vertelt omwonende Frans van der Woerd, woordvoerder namens bewoners, die zich verenigd hebben in de Buurtgroep Oud Osdorp.

Grafrust

Anderhalf jaar was het stil na de eerste plannen. Nu is de onrust terug. Direct omwonenden hebben hun zorgen in januari in een brief aan de verantwoordelijke portefeuillehouder, Ronald Mauer, gestuurd. “Dat is drie maanden geleden. We hebben nog geen reactie van hem ontvangen.” Een kleine maand geleden stuurden ze de gemeente een zogenoemde zienswijze. Negen huishoudens spreken zich hierin uit over de mogelijke nieuwbouw. Ook de eigenaren van de graftombe hebben hun visie gedeeld. Zij pleiten voor grafrust van hun dierbaren en voor het historisch belang van het terrein. Van der Woerd: “Nieuwbouw mag alleen als eenzelfde bouwvolume vlakbij is afgebroken. Ook staat in het bestemmingsplan dat het zicht op het omringende platteland in stand moet blijven. Het plan van de Parochie is hiermee in strijd.”

Schijnargumenten

De rust werd in november 2020 opeens verstoord met publicatie van de aanvraag voor een omgevingsvergunning vanuit de parochie. Drie maanden later was er een ontwerpbesluit. Van der Woerd: “De gemeente wil hier dus gewoon aan meewerken. Waarom, is onze vraag.” Die vraag werd beantwoord in het Ontwerpbesluit. Zo zou men verrommeling willen tegengaan en zichtlijnen tussen de huizen willen behouden. “Schijnargumenten zijn dat. Maar vooral: het is en blijft in strijd met het bestemmingsplan. Daar heeft niemand het over.” De grootste zorg is dat eventuele nieuwbouw het mogelijk maakt dat ook andere open plekken aan de Osdorperweg in de toekomst zullen worden bebouwd.

In de rij

Ze snappen het wel, zegt Van der Woerd. “Een vrijstaande woning met uitzicht, in het groen, is veel waard in de stad. De projectontwikkelaars zullen in de rij staan. Onze hoop is nu gevestigd op de portefeuillehouder die dit kan tegenhouden. Die een van de laatste stukken groen in Oud Osdorp kan behouden.” De portefeuillehouder zelf benadrukt dat alle zienswijzen zullen worden bekeken. Ronald Mauer: “Ik heb inderdaad eerder een brief ontvangen van de omwonenden. Omdat die daarna doorkruist werd door hun zienswijzen, een formele reactie op de ontwerpomgevingsvergunning, wacht ik nu eerst de uitkomst van de hele procedure af. Als ik nu al zou reageren, zou ik het werk van anderen doorkruizen.”

Niet radicaal anders

Op de vraag of bouw op het terrein al zeker is, antwoordt Mauer duidelijk: “Zeker niet. Anders zouden we dit niet ter inzage hebben neergelegd. Voor we een besluit nemen, willen we de reacties echt horen en de zienswijzen meenemen. Wel heeft de gemeente aangegeven voornemens te zijn om mee te werken aan dit bouwinitiatief.” Over het bestemmingsplan: “Vroeger stond er een pastorie met bijgebouwen, ook bebouwing dus. De bestemming is op dit moment ‘recreatie’. Dat betekent dat er bijvoorbeeld volkstuinen, wat in principe ook een vorm van bebouwing is, zouden kunnen komen. Als wij laten zien dat de nieuwe bestemming past binnen de vereisten van ruimtelijke ordening, kunnen we van het bestemmingplan afwijken. Echt radicaal anders wordt de bestemming niet. En ook het doorzicht naar de oude begraafplaats blijft.”

Amsterdam groeit en ook aan de Osdorperweg

Als de bouw toch doorgang vindt, ziet Mauer dat niet als een teken dat de Osdorperweg in de toekomst makkelijk zal worden volgebouwd.

“Elke bouwontwikkeling staat op zich. Maar Amsterdam groeit en ook aan de Osdorperweg zie ik regelmatig stukjes bebouwing verschijnen. Dat kan, als we maar de openheid en de cultuurhistorische waarden bij het toewijzen van vergunningen in het oog houden.”


Shirley Brandeis