Op de Osdorperweg is een soortgelijke situatie als op de Sloterweg, daar gaat het verkeer naar Halfweg, richting Haarlem, waardoor de verkeersintensiteit ook te hoog is.
Op de Osdorperweg is een soortgelijke situatie als op de Sloterweg, daar gaat het verkeer naar Halfweg, richting Haarlem, waardoor de verkeersintensiteit ook te hoog is. (Foto: René Kater)

Plan voor verkeersveiligheid Sloterweg niet zo maar klaar

NIEUW-WEST – Als er geen corona was geweest, zou de burgerzaal van het stadsdeelkantoor tijdens de bijeenkomst over de Sloterweg overvol zijn geweest met bewoners. Tijdens de online-bijeenkomst over de plannen, die de gemeente Amsterdam heeft voor de Sloterweg, haakten tientallen inwoners van Nieuw-West en Badhoevedorp aan. Er werden dan ook drie keer zoveel vragen gesteld die tijdens de presentatie van elf varianten voor de Sloterweg naar boven borrelden. Lang niet iedereen kreeg die avond antwoord, later wel werd beloofd. Het is in ieder geval duidelijk dat bewoners de ontwikkelingen van de Sloterweg en omgeving kritisch volgen en van zich laten horen.

Wat is de beste oplossing om de verkeersveiligheid van de Sloterweg te verbeteren

Er is van februari tot en met april aanvullend onderzoek gedaan door de gemeente om te bekijken wat de beste oplossing zou zijn om de verkeersveiligheid van de Sloterweg te verbeteren. Dat is met behulp van het Amsterdams verkeersmodel (VMA) gebeurd. Dat is een hulpmiddel om op basis van de huidige kennis over de toekomst een beeld te krijgen van de toekomstige verkeersstromen van auto’s, fietsen en openbaar vervoer.

Verkeersstromen

Het verkeersmodel bestaat uit twee delen: het berekenen van de huidige verkeersstromen en die van toekomstige verkeersstromen. In het eerste deel wordt gekeken hoe het verkeer in het algemeen beweegt, zoals de hoeveelheid verplaatsingen op een dag, met welke reden, met welk vervoermiddel en op welk tijdstip. Dat wordt gecombineerd met verkeerstellingen. Aan de hand daarvan kunnen in elk gebied van Amsterdam verkeersstromen worden berekend.

Het beeld van de toekomstige verkeersstromen wordt bepaald door de kennis die er nu is over plannen voor woningbouw, werkgelegenheid, wijziging in de infrastructuur en dienstregelingen en verandering in economie en beleid. Als het beeld over het toekomstige verkeer helder is, kan er ook worden gekeken wat er gebeurt als er iets wordt gewijzigd in de infrastructuur, zoals het afsluiten van een weg. In het model bepaalt elke autorijder met behulp van een soort navigatiesysteem een nieuwe route. Deze zogenaamd nieuwe routes bij elkaar genomen, zorgen voor een nieuw verkeersbeeld. Daaruit kan worden opgemaakt waar het drukker of rustiger wordt en of er knelpunten ontstaan.

Verkeersveiligheid

De verkeersintensiteit op de Sloterweg is dan ook niet een op zichzelf staand probleem. Dagelijks gaan er meer dan 15.000 motorvoertuigen over deze en dat is teveel om de verkeersveiligheid te waarborgen. Als er niets wordt gedaan stijgt het aantal snel naar 16.200. De weg is vooral voor fietsers onveilig. Tijdelijke lapmiddelen zoals drempels zorgen niet voor verbetering, vindt het merendeel van bewoners dat verdeeld is. Immers elke buurt heeft weer zo zijn eigen belang. Maatregelen op de Sloterweg hebben onherroepelijk effect op de omliggende wegen en buurten.

Dat is dan ook meteen de ingewikkelde opdracht voor de gemeente: een plan maken tot ieders tevredenheid. Dat dat niet gaat lukken werd tijdens de bijeenkomst al snel duidelijk. Voor geen enkele variant krijgt de gemeente honderd procent de handen op elkaar. Elke maatregel op de Sloterweg, betekent dat een andere buurt weer meer verkeer langs de deur krijgt.

Varianten

De gemeente heeft elf varianten onderzocht:.

Variant 1: twee keer en knip (een afsluiting door middel van intelligente cameratoezicht, red.) op de Sloterweg en één keer op de Anderlechtlaan.

Variant 2: twee keer een knip op de Sloterweg en twee keer op de Laan van Vlaanderen.

Variant 3: twee keer een knip op de Sloterweg en regulering van de verkeerslichten op de Laan van Vlaanderen.

Variant 4: twee keer een knip op de Sloterweg en twee keer op de Laan van Vlaanderen en een afslagverbod rotonde B. Powellweg.

Variant 5: 30 kilometer per uur op de Sloterweg vanaf Sloterweg west tot Vrije Geer.

Variant 6: 30 kilometer per uur op de Sloterweg west tot Vrije Geer en Laan van Vlaanderen west.

Variant 7: Eenrichtingsverkeer op Sloterweg west tot en met Vrije Geer, van west naar oost.

Variant 8: Eenrichtingsverkeer op Sloterweg west tot en met Vrije Geer van oost naar west.

Variant 9: 30 kilometer per uur op de Sloterweg west tot Vrije Geer en een knip op de Anderlechtlaan zuid.

Variant 10: 30 kilometer per uur op de Sloterweg west en een knip op de Sloterbrug.

Variant 11: Knip op de Sloterweg west en 30 kilometer per uur op de Laan van Vlaanderen en Anderlechtlaan.

Voorkeur

Alleen de varianten één tot en met vier zorgen voor een reductie van het verkeer tot zesduizend voertuigen per dag. De rest van de varianten voldoet daar niet aan. Dat zou kunnen betekenen dat de gemeente een voorkeur

Zie verder pag. 3