De wandeling gaat langs verschillende herdenkingsplekken.
De wandeling gaat langs verschillende herdenkingsplekken. (Foto: Pr)

Vrijheidsverhalen tijdens een wandeling in Slotermeer

NIEUW-WEST - Bewoners in Slotermeer delen woensdag 5 mei hun verhalen over vrijheid, verbonden met de verhalen van de verzetshelden naar wie straten in de wijk genoemd zijn. Hun verhalen zijn ook te lezen op plakkaten en borden die recent geplaatst zijn in de buurt. Op die manier wil initiatiefnemer Storytelling Centre in samenwerking met Eigenwijks tijdens een wandeling aandacht vragen voor het belang van het vieren van vrijheid, ook in een buurt waarin niet iedereen zich met de Tweede Wereldoorlog verbonden voelt.

De verhalen zijn tijdens de wandeling digitaal te beluisteren

In verband met corona zijn de verhalen tijdens de wandeling digitaal te beluisteren, via een app of het scannen van een QR-code. Veel straten in Slotermeer Oost dragen de namen van verzetshelden.

Vrijheid

Mensen die streden voor vrijheid. Wie herinnert hen nog? En kunnen we ons voorstellen welk offer zij brachten voor de vrijheid van een ander? Kortom, wat betekent vrijheid voor ons? Die vraag werd aan een aantal bewoners van Slotermeer gevraagd en om daarover een verhaal te maken.

Op 5 mei zijn deze verhalen te beluisteren in een verhalenwandeling langs verschillende plekken in Slotermeer. Ze worden verbonden met de verhalen van helden die in de Tweede Wereldoorlog streden voor vrijheid. Om hen niet te vergeten, maar ook om stil te staan bij onze vrijheid. De verhalen worden verteld door Annemarie, Imane, Jesper, Jorine en Sara. Zij zijn begeleid in het maken van een verhaal door Fouad Lakbir en Arjen Barel.

Beginpunt

De wandeling is fysiek en de verhalen zijn digitaal. Bij het beginpunt, in het Glazen Huis op Plein '40- '45, kan het publiek op 5 mei een wandelroute halen. Op vijf plekken langs die route zijn QR codes te vinden. Deze kunnen de wandelaars scannen en dan kunnen ze het verhaal dat bij die plek hoort beluisteren. De verhalen duren allemaal circa tien minuten. Meer informatie is te vinden op www.verhalenvan.amsterdam.

Belangstellenden kunnen de route ook lopen met de IZI-travel app. De route in deze app blijft ook na 5 mei beschikbaar.