De Oude Begraafplaats.
De Oude Begraafplaats. (Foto: Trees Kaizer)

Ingezonden brief Buurtgroep Oud Osdorp over Oude Begraafplaats

Het is vervelend, dat de portefeuillehouder niet inhoudelijk in wil gaan op onze kernvraag: waarom geeft de gemeente toestemming tot woningbouw die in strijd is met het bestemmingsplan? Uit het Ontwerpbesluit blijkt immers duidelijk dat de gemeente lak heeft aan het bestemmingsplan. Het is laf om je te verschuilen achter ambtelijke procedures. Wij voelen ons dan ook niet serieus genomen.

Beste redactie,

"In de Westerpost van 28 april 2021 reageert portefeuillehouder Ronald Mauer op bezwaren van omwonenden tegen woningbouw op de Oude Begraafplaats in Oud Osdorp.

Wij zijn verbaasd over de gebruikte argumenten voor woningbouw. Zo beweert de portefeuillehouder dat “de bestemming niet echt radicaal anders wordt” en dat “volkstuinen ook een vorm van bebouwing zijn”. Naar onze mening is er een wezenlijk verschil tussen woningbouw en recreatie. Iedereen weet dat woningbouw op nu nog groene plekken onomkeerbaar is. Terwijl moestuinen met werkschuurtjes groen en omkeerbaar zijn.

Verder zegt de portefeuillehouder te staan voor behoud van cultuurhistorische waarden. Maar ondertussen wordt de grafrust aangetast van een historische tombe, waar in 2017 nog een bijzetting heeft plaatsgehad. Samengevat: veel argumenten vinden wij onjuist, sommige zijn zelfs onzinnig.

Met zo’n beleid zijn de resterende open plekken aan de Osdorperweg vogelvrij

Tenslotte geven opmerkingen dat 'elke bouwontwikkeling op zich staat' en dat 'de bestemming binnen de vereisten van ruimtelijke ordening past' ruimte aan willekeur en aan voorkeursbehandeling voor bepaalde grondeigenaren. De gemeente hoort zich hier verre van te houden. Met zo’n beleid zijn de resterende open plekken aan de Osdorperweg vogelvrij.

Wij roepen de portefeuillehouder op om serieus om te gaan met bezorgde burgers. Wij verwachten een schriftelijke reactie op onze brieven. En zijn altijd bereid tot een nader gesprek.


Namens de Buurtgroep Oud Osdorp, Frans van der Woerd.