Jamal, Achmed en Ali bij de Marokkaanse Ouderen Salon.
Jamal, Achmed en Ali bij de Marokkaanse Ouderen Salon. (Foto: Huub Zeeman)

Vrijwilligerswerk in beeld

NIEUW-WEST - Vrijwilligers zijn goud waard, voor de medemens, de buurt, de stad en zo meer. In stadsdeel Nieuw-West zijn er gelukkig veel mensen die een helpende hand bieden, maar er zijn er nooit genoeg. In de rubriek Vrijwilligers in Beeld vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en wat hun organisatie betekent voor de bewoners van Nieuw-West. Deze week Jamal, Achmed en Ali. Zij zijn vrijwilligers bij Stichting Marokkaanse Ouderen Salon MOS.

"Er kunnen door corona maar weinig mensen bij ons naar binnen en we worden gemist. Vanaf het August Allebéplein worden we gebeld: ‘Wanneer gaan jullie open?’ Het thuiszitten breekt mensen op. Dat begrijpen wij heel goed. Sommige mensen willen hier een plek reserveren. Het is hier vertrouwd, een tweede thuis. Vanuit hier verbinden wij als MOS onze ouderen met de samenleving."

Vrijwilligerswerk zorgt voor een goed gevoel

‘Operatie, ziekte, stress, niet kunnen werken zorgde ervoor dat ik wegzakte in de bank. Ik leef niet om niets te doen en ik ben als vrijwilliger aan de slag gegaan bij MOS. Ik doe iets voor de samenleving en dat zorgt voor een goed gevoel. We organiseren de activiteiten, beheren de ruimte, houden het gezellig en schoon en zorgen voor koffie en thee. De waardering van de bezoekers is groot. Vrijwilligerswerk neemt de pijn weg, zorgt voor positiviteit en gezelligheid. Ik blijf in beweging met mijn lichaam en mijn geest.’

Herkennen van elkaars herinneringen

"Ouderen komen bij MOS voor de gezelligheid, de ontmoeting, het gesprek en voor advies. Zeker in deze moeilijke tijd is het goed om contact te houden. Het is fijn om de tijd van toen te delen met leeftijdgenoten. Het zorgt voor herkenning, echt contact en begrip. En humor. Er wordt gelachen bij MOS. En dat niet alleen. We kijken ook naar de tijd van nu. Educatie en recreatie zorgt dat ouderen zelfredzamer en zelfstandiger zijn waardoor de kwaliteit van hun leven wordt verbeterd of hersteld. We brengen tijdens voorlichtingen het gesprek op gang. Lastige onderwerpen worden besproken en het zorgt ervoor dat ouderen blijven nadenken. Het maakt taboes bespreekbaar en zorgt dat zij goede keuzes kunnen maken in hun leven. Over vaccinatie, gezondheid, dementie, politiek en levensvragen waar je als oudere mee te maken krijgt. Onze ouderen gaan mee met de tijd. We mogen in deze tijd maar 6 bezoekers ontvangen, de rest sluit online aan, met of zonder hulp van (klein)kinderen."

MOS is een gevoel

"Je leven wordt kleiner als je ouder wordt. Toen ik in Nederland kwam als kleine jongen zocht ik naar bekenden. Ik keek naar de gezichten van de mensen en dacht: Ken ik jou? Ik wilde ergens bij horen. Dat heb ik gevonden bij MOS."

Stichting Marokkaanse Ouderen Salon, Johan Jongkindstraat 97. Meer informatie: 020 233 0435, www.mosstichting.nl of info@mosstichting.nl.

Ook aan de slag als vrijwilliger?

Kijk op de Vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam https://vacaturebank.vca.nu/ of bel voor een persoonlijk gesprek In Nieuw West: 06-34030720.

Nettie Sterrenburg

Afbeelding