Youssef Yaghdi met lintje en burgemeester Femke Halsema.
Youssef Yaghdi met lintje en burgemeester Femke Halsema. (Foto: Gemeente Amsterdam)

Een lintje voor Youssef Yaghdi

NIEUW-WEST - Maar liefst 2828 Nederlanders kregen vorige week te horen dat het de koning heeft behaagd dat zij een lintje krijgen. Youssef Yaghdi uit Nieuw-West was deze dag een van de 37 Amsterdammers die door burgemeester Femke Halsema werd bejubeld om zijn vrijwillige inzet voor buurt en medebewoners. Omdat zijn jarenlange inspanningen een meer dan stedelijke uitstraling hebben, mocht hij de titel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau in ontvangst nemen.

Geëmotioneerd, blij, trots en vooral heel erg dankbaar

Hij is geëmotioneerd. Blij, trots, vereerd en vooral heel erg dankbaar. Een lange lijst namen somt Youssef Yaghdi tijdens het interview daags na zijn benoeming op. Iedereen die hem de kans heeft gegeven te worden tot wat hij is, wil hij laten delen in een van de hoogtepunten in zijn leven. Bovenaan de lijst uiteraard zijn vrouw en zoon, maar hoog bovenaan zijn ouders. Zij kwamen met de elfjarige Youssef en zijn drie broers in de jaren tachtig naar Nederland. Zij hielden de kinderen in het gareel, gaven het goede voorbeeld, lieten hen opgroeien tot verstandige mensen. “Ze verlieten Marokko met vier zoons. Ik weet wat zij voor ons hebben gedaan en dat dat niet makkelijk was. Het had zo verkeerd kunnen gaan.”

Juffrouw Kat

“Soms is een klein steuntje in de rug net wat een mens nodig heeft om verder te komen,” sprak Halsema hem vorig week maandag toe op het stadhuis. “U kreeg dat steuntje bij aankomst in Nederland van juffrouw Kat. Zij liet u zien wat naastenliefde is.” Yaghdi, tot de Westerpost: “Hoe zij mij toen behandelde, is me altijd bijgebleven. Ze waakte over me, moedigde me aan, stimuleerde me in mijn ontwikkeling. Toen ik na maanden van stilte opeens toch mijn vinger durfde op te steken tijdens het voorlezen en ik in mijn beste Nederlands ook echt voorlas, straalde ze.”

Eindeloos

Het was een les die hij ter harte nam en op zijn beurt in de praktijk brengt onder zijn medebewoners. Ook nu hij als zelfstandige werkt onder de naam ‘Youssef Yaghdi Advies en Verbinding’ staat hij nog altijd ook onbezoldigd in dienst van de buurt en bewoners als dat nodig is. Yaghdi is onder andere vrijwillig actief bij het Interculturele Leefbaarheidsoverleg, bij de sportadviesraad Nieuw-West, als bestuurslid bij Push-Up, waar werkloze jongeren en schoolverlaters een handje worden geholpen, en als burgeradviseur voor de politie. “De lijst lijkt eindeloos door te gaan,” aldus Halsema vorige week. “U biedt uw buurtgenoten perspectief door naast ze te blijven staan. Net zo lang tot er een oplossing is.”

Bloemen

Thuis bij Yaghdi staat de kamer vol met bloemen en lieve kaartjes. De telefoon stond sinds maandag dagenlang niet stil. "Mensen zijn echt blij voor me.” Inmiddels weet hij wie van hen vooraf wisten dat hij maandag naar de burgemeester ging. "Mijn zoon nam me ergens mee naartoe die dag, ik moest een net pak aan. Bij de Stopera ging er een belletje rinkelen.” En hij genoot. En geniet. "Ik voel me zo vereerd. Het geeft me ook kracht. Om door te gaan met mijn werk en mijn vrijwillige inzet. Waar normaal gesproken mensen zich groter gaan voelen door zo'n onderscheiding, voel ik me juist kleiner. Niet beter of hoger dan anderen. Ik ga er niet van naast mijn schoenen lopen. Ik sta nog altijd liever even in de schoenen van een ander om te weten wat iemand nodig heeft. Om ze dan net die duw in een richting te geven dat ze weer zelf verder kunnen.”


Shirley Brandeis