Grietje Baks, blij verrast.
Grietje Baks, blij verrast. (Foto: Gemeente Amsterdam)

Een lintje voor Grietje Baks als spil in het buurtwerk

NIEUW-WEST - Op maandag 26 april hoorden 2828 bewoners dat zij een lintje kregen. Onder hen ook Grietje Baks uit Slotermeer, die dacht vrijkaartjes voor een dagje Artis te mogen ophalen op het stadhuis. In plaats daarvan volgde een mooie toespraak door burgemeester Femke Halsema voor haar jarenlange inzet.

Medeoprichter van de speeltuin aan de Paul Scholtenstraat

Grietje is al vanaf haar jonge jaren actief in het buurtwerk. Onder andere jaren geleden op de school van haar dochter en in de buurt als medeoprichter van de speeltuin aan de Paul Scholtenstraat.

Momenteel staat ze vooral bekend als organisator van de line dance-groepen en als conciërge van buurthuiskamer De Schakel, ook in de Paul Scholtenstraat.

Met haar directe benadering, haar enorme enthousiasme en haar doorzettingsvermogen weet Grietje de gebruikers medeverantwoordelijk te maken voor het gebruik van dit pand.

Mantelzorger voor haar 93-jarige moeder

“Er werd nooit vergeefs een beroep op u gedaan,” sprak burgemeester Halsema vorige week maandag toe. “Dus u kreeg het steeds drukker.” Dat deed en doet Grietje graag. Met succes. Halsema: “Mede dankzij uw inzet is De Schakel een zeer populaire plek in Slotermeer geworden en blijft het behouden voor de buurt.”

Grietje is daarnaast al tientallen jaren mantelzorger voor haar 93-jarige moeder. Ook haar man, oorlogsveteraan die lijdt aan PTSS, verzorgt zij met liefde. De Slotermeerse bewoner is een voorbeeld voor de samenleving, zegt buurtgenoot Joke Veldkamp.

Actief

"Ze is actief en energiek, niets is haar te veel en ze vraagt weinig voor zichzelf. We zijn blij dat zij een lintje, als Lid in de Orde van Oranje-Nassau, heeft mogen ontvangen. Als teken van erkenning van haar inzet en als maatschappelijke waardering.”

Joke Veldkamp/Shirley Brandeis