De kunstjongeren.
De kunstjongeren. (Foto: Pr)

Jongeren kijken in de wereld van kunst

NIEUW-WEST - Kunstjongeren is onderdeel van de ontwikkeling van een jongerenmuseum in Nieuw-West. Net als bij het gerenommeerde de Appel (samen met The Beach initiatiefnemer van dit project) Curatorial Programme experimenteren jongeren van 14 tot 18 jaar, uit Amsterdam met verschillende presentatievormen en ontdekken wat curatorschap voor hen betekent. Aankomend weekend laten zij hun bevindingen zien tijdens de tentoonstelling.

Dit deden ze tijdens verschillende sessies met hun curatorial mentor Bas Hendrikx en de kunstenaars Farida Sedoc en Mirjam Linschooten. Met curator Bas Hendrikx verkenden de jongeren wat een curator is en doet. Begrippen zoals duurzaamheid en leven met natuur in de stad zijn belangrijke onderwerpen die de jonge curatoren naar voren brachten.

Samenleving

Met kunstenaar Farida Sedoc onderzochten de jongeren wat het betekent om kunstenaar te zijn en hoe dit verbonden is met de samenleving en je persoonlijke leven. De groep analyseerde waarom duurzaamheid, texturen en textiel zo belangrijk zijn in hun leven. Ze deden dit door visuele referenties naar muziek, beelden en video’s te leggen. Een belangrijke referentie voor de jongeren was Stevie Wonder’s album uit 1979 ‘Journey Through The Secret Life of Plants’, dat een gemeenschappelijke interesse in natuur en planten naar voren bracht.

'Stap in een wereld waarin niet jij centraal staat, maar de plant', is namelijk de tentoonstelling met werk van de kunstenaars Farida Sedoc en Mirjam Linschooten samengesteld door de Kunstjongeren, een pilotprogramma georganiseerd met Bella Lachman, Kiera Kuitenbrouwer, Florian Boon, Manisha Singh, Wobbe Wiedijk and Hannah Sewell.

Kijk op planten

De kunstenaar en onderzoeker Mirjam Linschooten bracht haar kijk op planten in en onderzocht met de jongeren welke positie mensen vaak innemen tegenover planten. Wat is echte natuur voor jou en hoe verzamelen we kennis over planten? Dit waren maar enkele vragen die de jongeren bespraken. ‘Door het perspectief om te draaien en de mens vanuit de plant te bekijken worden we ons meer bewust van de relatie tussen mens en plant en de gedeelde impact.’, een idee dat de Kunstjongeren zelf hebben vormgegeven vertelt Linschooten. Ook speelde ‘ontroering’ als gedeelde emotie tussen plant en mens een belangrijk rol voor de jongeren.


Op 15 en 16 mei presenteren de Kunstjongeren hun bevindingen in een eigen één-persoonstentoonstelling in een bus. Op zaterdag 15 mei van 11.30 tot 13.30 bij De Appel, Schipluidenlaan 12, van 15.00 tot 17.00 uur op het August Allebéplein. Op zondag 16 mei van 11.30 tot 13.30 uur bij The Beach, Notweg 38 en van 15.00 tot 17.00 uur bij Van Eesteren Museum, Noordzijde 31.