Langs de Vijfhuizerweg staan duizenden tulpenbollen in verschillende kleuren.
Langs de Vijfhuizerweg staan duizenden tulpenbollen in verschillende kleuren. (Foto: Peter Vreeswijk)

Tulpen in de Haarlemmermeer

HAARLEMMERMEER - Als je over de Driemerenweg rijdt richting Hoofddorp en bij Vijfhuizen linksaf slaat, waan je je in een kleurenpalet. Aan de rechterkant van de Vijfhuizerweg staan duizenden tulpenbollen in verschillende kleuren je toe te wuiven. Aan de overkant hebben de narcissen en hyacinten al gebloeid. Veel belangstellenden en vooral toeristen stoppen even langs de weg om een mooi plaatje te schieten. Zo ook fotograaf Peter Vreeswijk.

Tulpenvelden druk bekeken

Nederland is beroemd om zijn gecultiveerde tulpen en is een van de belangrijkste exportlanden van tulpen en tulpenbollen.

Traditioneel wordt in de lente in de Keukenhof in Lisse een expositie gemaakt van miljoenen tulpen, die vooral door toeristen wordt bezocht.

Daarnaast worden ook de tulpenvelden druk bekeken.

Traditionele velden

Het bekendst zijn de meer traditionele velden langs de duinen van Zuid-Holland en de West-Friese polders. Het merendeel van de tulpen is te vinden in Flevoland, met name in de Noordoostpolder, ruim 2000 hectare. Ook in de Kop van Noord-Holland, omgeving Breezand, Anna Paulowna en Julianadorp, en op het eiland Goeree-Overflakkee zijn tulpenvelden te vinden.


Saskia Vreeswijk