Een open Sloterburg verdwijnt straks uit het straatbeeld.
Een open Sloterburg verdwijnt straks uit het straatbeeld. (Foto: René Kater)

Verkeersproblematiek in Nieuw-West

Vervolg van voorpag.

zet vanaf het begin van de gebiedsontwikkeling hierop in. Nu al verplaatsen de huidige bewoners en bezoekers zich dagelijks zo'n 275.000 keer per dag, waarvan 40 procent met de auto, 22 procent met het openbaar vervoer en 38 procent met de fiets.

Dat zorgt er voor dat er te veel doorgaand verkeer door woonbuurten en in de buurt van scholen rijdt, dat er op veel plekken in Nieuw-West de afstand tot openbaar vervoer groot en er behoefte aan een fijnmaziger OV-netwerk is. De capaciteit van de tram tussen Osdorp en Lelylaan is beperkt en is uitbreiding van tenminste een pendelverbinding noodzakelijk. De gemeente zet dan ook in op stedelijke en regionale mobiliteitsambities die gericht om bewoners en bezoekers te verleiden en te faciliteren van bewoners enbezoekers om schoner en gezonder te reizen. Dat heeft een gedragsverandering nodig. Er worden schone alternatieven ontwikkeld voor de auto en voor beter aanbod van mobiliteit voor iedereen.

Alles is gebaseerd op de bereikbaarheidsmaatregelen die tot 2040 noodzakelijk voor openbaar vervoer, auto, fiets en voetganger om huidige en verwachte knelpunten op te lossen en de woningbouwtaakstelling in Nieuw-West mogelijk te maken. En om welke maatregelen in Nieuw-West nodig zijn om bij te kunnen dragen aan de stedelijke bereikbaarheidsprogramma’s. Onderzoek laat zien dat het autoverkeer in de periode 2020-2040 op een aantal punten vastloopt en dat verplaatsingen met de auto tot druk leiden op het wegennet en onveilige verkeerssituaties.

Op verschillende plekken in Nieuw-West is de afstand tot een halte voor het openbaar vervoer te groot en is de frequentie van de verbinding te laag, en soms de capaciteit te krap. Het openbaar vervoer is voornamelijk op de relatie met de metro en het centrum georiënteerd. Een aantal oost-west en noord-zuid fietsroutes in Nieuw-West maar ook regionale verbindingen moeten aangepast worden om de groei in capaciteit op te kunnen vangen. Ook bij woningen, voorzieningen en bij OV-opstapplekken ontbreken op een aantal plekken goede fietsstalvoorzieningen.

Het concept-Mobiliteitsplan Nieuw-West ligt voor adviesaanvraag bij het stadsdeel. De planning is om na het zomerreces het concept mobiliteitsplan te agenderen voor de commissie MLW en vervolgens de besluitvorming in de gemeenteraad.