De soepjes van Sieger Siderius doen het goed.
De soepjes van Sieger Siderius doen het goed. (Foto: VCA Media Huub Zeeman)

Vrijwilligerswerk in beeld

NIEUW-WEST - Vrijwilligers zijn goud waard, voor de medemens, de buurt en de stad. In stadsdeel Nieuw-West zijn er gelukkig veel mensen die een helpende hand bieden, maar er zijn er nooit genoeg. In de rubriek Vrijwilligers in Beeld vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en wat hun organisatie betekent voor de bewoners van Nieuw-West. Deze week het verhaal van Sieger Siderius (61) id werkt als vrijwilliger bij Buurtbuik Nieuw-West.

'Ik ben een chefkok in hart en nieren'

"Voor corona kookten wij 1 keer per week een gezonde, gratis drie gangenmaaltijd voor buurtbewoners. Lekker eten, gemaakt van gered voedsel van supermarkten, winkeliers en horeca. Nu kan je een elke zondag een lekker soepje komen halen in De Brug aan de Aalbersestraat, onze nieuwe plek. We proberen de sociale contacten die horen bij samen eten in stand te houden. Door buurtbewoners elkaar een soepje te laten brengen en op coronaproof afstand even een praatje aan de deur te maken."

Ik zat in de regiegroep en daar kwam een aanvraag binnen voor een bakfiets voor de Buurtbuik. Een handige fiets als je elke week voedsel ophaalt om iets lekkers van te koken. Ik vond het een prachtige aanvraag en ben de bakfiets op een dag gevolgd. Ik raakte aan de praat en kon direct helpen bij de instructie rondom alle instellingsapparatuur. Ik heb jaren gekookt in instellingen, ben gespecialiseerd dieetkok, heb bedrijfscatering gedaan en een eigen traiteur en partyservice gerund totdat ik ziek werd. Zo sta je als eigenwijze chef te koken voor 2000 man en zo zit je thuis, in een rolstoel. Ik zou de geraniums niet eens halen. Ik ben er bovenop gekomen, loop weer en werk nog elke dag aan mijn gezondheid. En ik heb mijn oude passie voor het koken opgepakt bij de Buurtbuik. Iets lekkers op tafel toveren met gekregen voedsel is iedere keer een uitdaging. En ik leer met plezier andere vrijwilligers koken. We zijn een vrijwilligersteam dat buurtbewoners blij maakt. En ik wordt blij van al die mensen om me heen."

'Samen eten, leuker bestaat niet'

"Ik hoop dat we snel weer achter de pannen kunnen voor een 3 gangen diner. De ontmoetingen aan tafel zijn goud waard. Er ontstaan nieuwe contacten, echte vriendschappen. Mensen maken Buurtbuik-eetafspraken met elkaar. Dat missen we nu. Maar de soepjes doen het goed. Het buurtgevoel is groot. Een oude dame uit de buurt werd 93, daar hebben we een soepje afgeleverd met wat lekkere chocolade."

'We verspillen niets'

"Een buurvrouw haalt het overige brood op en verdeelt dat in de kerk. De buurtkeuken haalt producten op. Ondernemers die iets overhebben weten ons te vinden. We gaan zorgvuldig om met gekregen producten en voldoen aan alle voedselveiligheidseisen. We koken vegetarisch en halal en op de plastic bakjes staat statiegeld. En ik zet mij in als vrijwilliger en verspil de energie die ik heb niet aan de bank en de tv."

Buurtbuik Nieuw West, Aalbersestraat 248, 1013 VV Amsterdam; nieuwwest@buurtbuik.nl

Ook aan de slag als vrijwilliger? Kijk op de Vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam https://vacaturebank.vca.nu/ of bel voor een persoonlijk gesprek In Nieuw West: 06-34030720.


Nettie Sterrenburg