Suppend de buurt een beetje schoner maken.
Suppend de buurt een beetje schoner maken. (Foto: Pr)

Suppend een schonere Sloterplas

Een huis naast een slootje kochten Jasper en zijn vriendin Cynthia vijf jaar geleden in Slotermeer. Jasper: “Suppen was toen nog niet zo populair als het tegenwoordig is. Ik vind het al langer een leuke sport. Een goed alternatief voor windsurfen, dat ik ook doe, maar dan zonder dat je wind nodig hebt. En met water naast je huis leek het me leuk zo op de plank te stappen en te gaan suppen.”

NIEUW-WEST - Het mes snijdt aan alle kanten: in de buitenlucht, coronaproof, want dichterbij dan anderhalve meter kom je zeker niet, terwijl je sportief bezig bent én de buurt een beetje schoner maakt. Met buurtbudget en vooral veel enthousiasme weet bewoner Jasper van der Schors buurtgenoten op de sup te krijgen met prikker en vuilnismandje.

Vuilstort

Suppen komt van de afkorting stand-up paddling; staand op een surfplank peddelen. Volgens Jasper een heerlijke manier van buiten zijn. “Ik geniet van de omgeving. Je kunt de vissen en watervogels goed zien; het water is erg helder. En ook op het water is er veel moois. Ik heb een meerkoet uit het ei zien komen, gemerkt dat op braakliggend hout veel schildpadjes wonen.” Maar naast het genieten van die mooie natuur, ziet hij ook veel afval. “Het ziet eruit als een vuilstort. En dat in zo’n mooie omgeving. Ik zie geregeld bewoners vuil prikken, maar wat hier ligt, daar kun je vanaf de kant niet bij. Maar al suppend wel! Als we dat nou eens met meer mensen gaan doen, dacht ik.”

Sup je mee?

Een belletje naar de gebiedsmakelaar gaf uitkomst. Jasper diende een plan in voor het buurtbudget en kreeg van medebewoners genoeg stemmen om zes sups, grijpers, afvalemmers en waterdichte telefoonhoesjes aan te schaffen. “Sup je mee?” riep hij via Facebook zijn buurtgenoten op. En voor wie niet direct overstag was: “Een combinatie van sport, plezier, mensen ontmoeten en iets goeds voor je omgeving doen.” Enthousiaste aanmeldingen genoeg sinds de eerste tocht in april. Jasper: “De animo is groot. Mensen vinden het leuk om mee te peddelen, met of zonder eerdere ervaring, en afval uit het water te halen. Na een tocht hebben we volle emmers.” Dát komt dan tenminste nooit meer in het water terecht, denken ze elke keer weer. “Je ziet het echt opknappen. Als we terugsuppen is het water echt schoner.”

Dezelfde kleur

Weer of geen weer (of het moet echt bar slecht zijn), de suppers gaan geregeld erop uit. En dat valt op. "We zijn als groep suppers met onze planken in dezelfde kleur en met onze grijpers en emmertjes heel zichtbaar. We maken geregeld een praatje met andere bewoners, die graag willen weten wat we doen en hoe dat gaat. Laatst sprak ik met een groepje jongeren. Die zijn inmiddels lid van onze Facebookgroep. Ik hoop dat ze een keer meegaan. We hebben planken voor kinderen, volwassenen en voor meer ervaren suppers. Wie wil, kan meesuppen en zo de Sloterplas een stukje schoner maken.”

Zie de Facebookgroep ‘Sup de Sloterplas Schoon!' voor meer informatie over supdata en foto's van eerdere tochten. Ook andere mooie ideeën voor de buurt kregen in het verleden buurtbudget. Binnenkort kunnen alle bewoners van Nieuw-West een plan indienen en stemmen op hun favoriete plan. Houd www.amsterdam.nl/buurtbudgetNW in de gaten.

Shirley Brandeis