Het kaartje verduidelijkt variant 12 van Werkgroep Stop Sluipverkeer Nieuw-Sloten.
Het kaartje verduidelijkt variant 12 van Werkgroep Stop Sluipverkeer Nieuw-Sloten.

Werkgroep Stop Sluipverkeer Nieuw-Sloten lanceert variant 12

NIEUW-WEST - Werkgroep Stop Sluipverkeer Nieuw-Sloten heeft naar aanleiding van de verkeersproblematiek op de Sloterweg een eigen variant ontwikkeld en gestuurd naar de gemeente Amsterdam ter overweging. Hieronder een ingezonden brief van de werkgroep met een uitleg.

Geachte redactie van de Westerpost,

Eerder dit jaar heeft de Westerpost aandacht besteed aan de ‘Startnotitie Autoluw Sloten en Nieuw-Sloten’ om de fietsveiligheid op de Sloterweg te verbeteren. Vooral bewoners uit De Aker, Osdorp en Badhoevedorp uitten kritiek op dat plan, omdat zowél doorgaand (woon/werk)verkeer, áls bestemmingsverkeer voor Sloten en Nieuw-Sloten gebruik moet gaan maken van het Plusnet/Hoofdnet Auto. De werkgroep Stop Sluipverkeer Nieuw Sloten (SSNS) heeft bij de gemeente een nieuw plan ingediend, variant 12, dat tegemoet komt aan de bezwaren van het bestemmingsverkeer. De gemeente onderzoekt dit plan op haalbaarheid.

Om de Sloterweg veiliger te maken voor fietsers, heeft de gemeente Amsterdam 11 verkeersvarianten onderzocht. Slechts 4 daarvan voldoen aan de criteria voor een autoluwe, fietsveiliger Sloterweg. De werkgroep SSNS heeft de gemeente nog een twaalfde variant gestuurd.

Tegemoetkomen

De bezwaren tegen de oplossingen die de gemeente tot nu toe presenteerde, vielen grofweg in drie groepen uiteen:

1 Doorgaand woon/werkverkeer kan niet meer via de Sloterweg of de Laan van Vlaanderen náár de A4 rijden (en omgekeerd), maar gebruik moet gaan maken van het Plusnet/Hoofdnet Auto;

2 Ouders kunnen hun kinderen niet meer via de kortste weg naar basisscholen in Nieuw-Sloten brengen of ophalen;

3. Bewoners van bijvoorbeeld De Aker of Osdorp die met de auto vanaf de A4 komen, kunnen niet meer snel wat boodschappen doen in Winkelcentrum Nieuw Sloten.

Om tegemoet te komen aan de bezwaren van de groepen 2 en 3, heeft SSNS Variant 12 voorgesteld.

Trajectcontrole

Variant 12 gaat uit van het oorspronkelijke plan voor een Autoluw Sloten en Nieuw-Sloten, maar heeft 2 extra ‘camera-knips’ op de Anderlechtlaan-Zuid, tussen de Turborotonde in de Sloterweg en de A4.

In het gebied tussen de camera’s in de Sloterweg en de Laan van Vlaanderen bij de Plesmanlaan (camera’s A op de afbeelding), én de camera’s in de Anderlechtlaan-Zuid (camera’s B) ontstaat zo een ‘verblijfsgebied’ dat voor ‘bestemmingsverkeer’ vanuit elke richting bereikbaar is. Het passeren van één ‘camera-knip’ leidt dus niet tot een bekeuring.

Maar als je het gebied korter dan bijvoorbeeld 20 minuten via een andere weg,andere camera, verlaat dan waarmee je gekomen bent, is er geen sprake van ‘bestemmingsverkeer’ en volgt er wél een bekeuring.

Bestemmingsverkeer

Met Variant 12, kunnen ouders hun kinderen via de kortste weg naar een school in Nieuw-Sloten brengen, zonder bekeuring. En klanten van het Winkelcentrum Nieuw Sloten kunnen vanuit elke richting boodschappen doen en daarna zonder bekeuring terugrijden of doorrijden.

Dus iedereen kan via Sloten en Nieuw-Sloten blijven rijden. Er zijn ook geen uitzonderingen of ontheffingen nodig (behalve Openbaar Vervoer en de Nood- en hulpdiensten. En alle kentekens die bij het passeren van een camera gescand zijn, worden na 20 minuten gewist.

Doorgaand verkeer

Omdat het ‘bestemmingsverkeer' gebruik kan blijven maken van de Sloterweg en de Laan van Vlaanderen, zal de verkeersintensiteit door doorgaand (woon/werk)verkeer op het Plusnet Auto (o.a. de Plesmanlaan / Huizingalaan) binnen de perken blijven.


Namens Stop Sluipverkeer Nieuw-Sloten, M. Höhle