Het planten van de eerste boom op Westgaarde in 1970.
Het planten van de eerste boom op Westgaarde in 1970. (Foto: Pr)

Vijf decennia herdenkingspark Westgaarde om langs te wandelen

Shirley Brandeis

NIEUW-WEST - Vijftig jaar geleden, op 26 mei 1971, werd Herdenkingspark Westgaarde officieel geopend door toenmalig wethouder (en latere burgemeester) Wim Polak. Op dezelfde dag vijftig jaar later hijsen stadsdeelvoorzitter Emre Ünver en wethouder Touria Meliani samen met Lars Beckers, general manager van Westgaarde, de vlag. Een foto-expositie op het park geeft bezoekers komende tijd een mooi beeld van vijf decennia Westgaarde.

Indrukwekkend beeld van de tweehonderd kisten van zij die omkwamen bij de vliegtuigramp op Tenerife

Bijzondere foto’s zijn het, laat Beckers weten in aanloop naar het jubileum over de expositie. Bijvoorbeeld een foto van de bouwwerkzaamheden in de jaren zestig in de nog lege polder. Of van de inzegening van het gloednieuwe Islamitisch grafveld door de imam in 1978. “Een mooi moment, omdat we in een diverse wijk gevestigd zijn.”

Of neem het indrukwekkend beeld van de tweehonderd kisten van zij die omkwamen bij de vliegtuigramp op Tenerife. En meer recent: de kleurrijke Ajax urnenwand, die onlangs is geplaatst op het herdenkingsveld voor Ajacieden. Beckers: “Vijf decennia Westgaarde om langs te wandelen. Ook als je niet voor een overleden dierbare komt.”

Vogels en kunst

Dat Westgaarde meer is dan een uitvaartcentrum, begraafplaats en crematorium benadrukt hij graag. “We zijn een park. Weliswaar een herdenkingspark, maar zeker ook een plek waar je komt voor de rust, voor de natuur en voor een fijne wandeling. We zijn ook opgenomen in de fietsroute van Tuinen van West, waarvoor in 2017 een fietsbrug is geopend. Zo kan iedereen tussen acht uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds wandelend of fietsend genieten van de bloemen, de vogels en de kunst. En nu dus ook van de expositie, die vanaf 27 mei rondom de vijver te zien is en die een fraai tijdsbeeld geeft van het fenomeen uitvaart door de jaren heen.”

Viering van het leven

Ook Westgaarde gaat met de tijd mee. Het islamitisch grafveld is gegroeid, Ajax heeft er dus een plek voor de fans en voor de toekomst wordt gekeken naar nieuwe trends.

Beckers: “Natuurbegraven is erg populair aan het worden. Daar willen we zeker op inspelen. En ook zien mensen een uitvaart steeds meer als een viering van het leven. Dat zorgt voor andere cateringwensen. Daarnaast wordt Amsterdam met de jaren diverser, vandaar de aandacht voor onder andere wassingsrituelen.”

Welkom

Wie jarig is, trakteert. Daarom is er voor iedereen in de weken na de officiële verjaardag een cadeautje in de vorm van een kaars of een plant om mee te nemen naar het graf of de strooiplek waar een dierbare ligt. Als de omstandigheden het toelaten zal ook tijdens Lichtjesavond in november aandacht worden besteed aan deze mijlpaal op de bijzondere locatie in Nieuw-West.

Beckers: “Bewoners hier zijn erg welkom op het park. We hopen door de aandacht rondom het gouden jubileum de drempel voor de 42 hectare aan prachtige natuur te verlagen. Het is hier ruim opgezet, waardoor je niet per se geconfronteerd hoeft te worden met de dood en echt kunt genieten van alles wat er nog meer is.”



Herdenkingspark Westgaarde, Ookmeerweg 275, westgaarde.nl