Koos Marinus op de mooiste plek van Nieuw-West.
Koos Marinus op de mooiste plek van Nieuw-West. (Foto: VCA Media Kitty de Jong)

Vrijwilligerswerk in beeld

Nettie Sterrenburg

NIEUW-WEST - Vrijwilligers zijn goud waard, voor de medemens, de buurt, de stad en zo meer. In stadsdeel Nieuw-West zijn er gelukkig veel mensen die een helpende hand bieden, maar er zijn er nooit genoeg. In de rubriek Vrijwilligers in Beeld vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en wat hun organisatie betekent voor de bewoners van Nieuw-West. Deze week het verhaal van Koos Marinus die als vrijwilliger en mede-initiatiefnemer bij de Natuurkamer werkt.

Op de mooiste plek van Nieuw West, midden tussen het groen en het water in het Sloterpark staat de Drijfsijs, het gebouwtje waar de Natuurkamer samen met buurtbewoners activiteiten voor de buurt organiseert. Koos is leerkracht, werkt voor de onderwijsbond en is maatschappelijk ondernemer. ‘In de Natuurkamer komt alles samen waar ik warm voor loop: mensen, educatie, groen en samen bouwen aan een mooie plek.’


Bij het kampvuur

"Als buurtbewoner hoorde ik dat het stadsdeel nieuwe ideeën zocht voor deze mooie, lieve, gezellige, verscholen, kneuterige plek. Tijdens een inspraaksessie heb ik de microfoon gepakt en de buurt opgeroepen samen na te denken over de toekomst van deze plek. Rond het kampvuur van de Buurtcamping zijn de plannen bedacht om deze unieke plek van, voor en door de buurt te laten voortbestaan. En dat is gelukt. Stadsdeel en buurtjury koos ons plan uit en we konden aan de slag."

Allemaal eigenaar

Buurtbewoners bedenken en voeren projecten en activiteiten uit met respect voor mens, dier, natuur en milieu en zijn bewust bezig met gezonde voeding en beweging. Buurtbewoners met goede ideeën die passen bij dit concept zijn meer dan welkom. Het Kabouterpad, belevenisweken, samen koken en lekker eten, sterren kijken, een fijne moestuin en een Moederdag HighTea zijn bedacht en uitgevoerd door en voor de buurt.

Geen dag hetzelfde

De Natuurkamer is alles wat het leven leuk maakt, waar je op een speelse manier kunt leren, genieten en ontmoeten. Je krijgt zin om je handen uit de mouwen te steken als je hier bent. Als vrijwilliger faciliteer ik de activiteiten, organiseren we zelf activiteiten om anderen te inspireren, ondersteun ik buurtbewoners bij het bedenken en uitvoeren van hun ideeën. Het zorgt voor een positieve, frisse wind door het park en vrijwilligers werken hier met passie en liefde. Na afloop van de belevenisweken riep een vrijwilliger: ‘Ik heb nog nooit zo'n leuke week gehad.' Dan staat er een dag lang een smile op mijn gezicht.

De Natuurkamer zoekt vrijwilligers voor: meedenkend bestuurslid met ideeën rondom ontwikkeling Natuurkamer, horeca en wereldkeuken; flexvrijwilligers die op oproepbasis meewerken tijdens (vakantie)activiteiten; vrijwilligers op de dinsdag meewerkdagen voor diverse groene klussen; buurtbewoners die hun eigen idee voor de buurt willen uitvoeren; vrijwilligers voor de Kiosk.

De Natuurkamer, President Allendelaan 4, 1064GW Amsterdam. Informatie via: www.de-natuurkamer.nl, koos@de-natuurkamer.nl of tel. 06 40483826

Ook aan de slag als vrijwilliger? Kijk op de Vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam https://vacaturebank.vca.nu/ of bel voor een persoonlijk gesprek In Nieuw West: 06-34030720.