Lakiescha Tol.
Lakiescha Tol. (Foto's: Stacii Samidin)

Amsterdammers vertellen hun migratieverhaal

AMSTERDAM - Er zijn overal in de stad portretten te zien van markante Amsterdammers met het thema migratie. Met een fototentoonstelling, videoportretten en podcasts geeft Amsterdam aandacht aan het onderwerp migratie. Bekende en onbekende Amsterdammers zijn geportretteerd en vertellen hun verhaal. Tot en met 23 juni zijn door de hele stad hun portretten te zien. Hun verhalen zijn te beluisteren via www.amsterdamstroomt.nl. Vandaag, woensdag 2 juni, opent de editie voor Nieuw-West van 14.00 tot 15.00 uur aan de Sloterpas bij De Meervaart. Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver opent de expo.

Nieuw-West is met ruim 180 nationaliteiten een super divers stadsdeel

Nieuw-West is met ruim 180 nationaliteiten een super divers stadsdeel. Een stadsdeel ook met een grote migratiegeschiedenis. “Daar kunnen we nog steeds veel van leren. Van de verhalen van migranten die vaak met vallen en opstaan een goed bestaan in Nederland hebben opgebouwd. Daar heb ik veel respect voor. Mooi ook dat dit in portretten en verhalen terug komt,” vindt Emre Ünver.

Amsterdam en migratie zijn van oudsher met elkaar verbonden. Migratie verloopt niet altijd soepel en ook dat is van alle tijden. Maar migratie brengt Amsterdam veel en zorgt ervoor dat Amsterdam de dynamische, open, veelkleurige wereldstad is die zij is. Onder de noemer ‘Amsterdam Stroomt’ delen Amsterdammers de komende tijd hun migratieverhaal. Dat kan gaan om migratie van voorouders, migratie uit het buitenland, maar ook migratie binnen het land en zelfs binnen de stad. Zo vertellen ‘oude en nieuwe Noorderlingen’ hun eigen geschiedenis.

Bekende en onbekende Amsterdammers zijn geportretteerd door fotograaf Stacii Samidin en vertellen hun persoonlijke verhaal. De tentoonstelling, georganiseerd door Zouka Media in opdracht van de gemeente Amsterdam, is tot en met 23 juni in de open lucht te zien in verschillende stadsdelen, met elk hun eigen thema. Elk portret heeft een eigen QR-code waarmee de bezoeker het bijbehorende verhaal kan ophalen. Ze zijn te lezen op de website www.amsterdamstroomt.nl en te beluisteren via het speciale podcastkanaal Amsterdam Stroomt.

Het project Amsterdam Migratiestad deelt kennis over Amsterdamse migratie en toont het belang aan van migratie voor de ontwikkeling van de stad. De gemeente werkt daarvoor samen met een brede groep partners: kennisinstituten, culturele instellingen, maatschappelijke organisaties, ‘grassroots' organisaties, scholen en bewoners.

Meer informatie staat op www.amsterdamstroomt.nl en www.amsterdam.nl/diversiteit.

Mitchell Esajas.