De Molen van Sloten, een ijkpunt aan de Ringvaart voor Amsterdammers en Badhoevedorpers
De Molen van Sloten, een ijkpunt aan de Ringvaart voor Amsterdammers en Badhoevedorpers (Foto's: Pr)

Molen van Sloten op weg naar 30-jarig jubileum

Anja Maas

NIEUW-WEST - “In september willen we ons 30-jarig jubileum vieren. En gelukkig ziet het ernaar uit dat corona dan geen al te grote spelbreker zal zijn. We hopen dat het een onbezorgd feestje kan worden, zeker omdat de provincie Noord-Holland ons heeft erkend als monument. Dat betekent dat we subsidie krijgen: een stukje bestaanszekerheid, waar we lang naar hebben uitgezien’, vertelt Jolanda Edema uit Badhoevedorp, bestuurslid communicatie en pr bij de Molen van Sloten.

'Prachtig herkenningspunt op een plek met historie voor mensen in dit Amsterdam en Badhoevedorp'

Ze is blij met dit positieve toekomstsbeeld voor de molen, gesitueerd nog net aan de Amsterdamse kant van de Ringvaart. “Zo’n prachtig herkenningspunt op een plek met historie, zowel voor mensen in dit stukje Amsterdam als in Badhoevedorp. De molen dateert uit 1847, maar kreeg hier in 1991 een vaste plek. Inmiddels is het een ontmoetingspunt met een maatschappelijke waarde: historisch, cultureel en educatief. Met een team van zo’n 90 vrijwilligers, allemaal afkomstig uit de omgeving, houden we de molen draaiende. Zowel letterlijk als figuurlijk.”

Nu de coronaregels zijn versoepeld mag ook de Molen van Sloten weer bezoekers ontvangen, uiteraard binnen de geldende regels. “We hopen dat er snel meer versoepelingen komen, zodat we weer 7 dagen per week rondleidingen kunnen geven. Dat gebeurt dan steeds tussen 11.00 en 16.00 uur. We zijn er klaar voor. Op 29 mei hadden we hier vrijwilligers van NLDoet, die zijn begonnen met het weghalen van de oude heg en het maken van een nieuwe. Nu kunnen we, mede met dank aan Tuincentrum Osdorp, ons terras gaan vergroten: een extra plus om bij de molen een kijkje te komen nemen. Die aanpassing was noodzakelijk omdat onze molenschuur, waarin eerst het Kuiperijmuseum was gevestigd, met de bijbehorende tuin is verhuurd. Daar komt binnenkort een vestiging van de Democratische School. We zien uit naar de komst van onze nieuwe buren. Een eerste stap voor een leuke samenwerking is al gezet: de school en de molen krijgen een gezamenlijke entree.”

Het Molen-van-Slotenteam is enthousiast bezig met de voorbereidingen voor de jubileumviering in september. Jolanda: “Als we terugkijken waren het best roerige jaren, maar nu de molen is erkend is als monument vieren we deze mijlpaal in rustiger vaarwater. Wat we precies gaan doen? Dat zijn we nog aan het uitzoeken. Uiteindelijk zijn we nog niet van corona af. Maar een feestje gaat het zeker worden. Wat al wel vast staat is een schilderwedstrijd, georganiseerd door de werkgroep Historie Sloten en Oud-Osdorp. Onderwerp is heel toepasselijk Sloten.”

Er zijn drie thema’s: Sloten-vroeger, Sloten-nu en Sloten-in-de-toekomst

Er zijn drie thema’s: Sloten-vroeger, Sloten-nu en Sloten-in-de-toekomst. Combineren van deze drie mag ook. De oproep om mee te doen loopt al even, maar er is nog wat ruimte: inzenden kan tot 1 juli aanstaande. Een deskundige jury kiest een aantal werken uit en die krijgen vanaf 2 september een expositie in de molen.

De prijsuitreiking en de opening van de tentoonstelling wordt verricht door Zita Pels, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Zij geeft daarmee tegelijkertijd de aftrap voor de feestmaand.

Vrijwilligers tijdens NLDoet actief met het aanpassen van de heg