Ahmed Batman (rechts) en Guusje Welsink vielen in de prijzen dit keer.
Ahmed Batman (rechts) en Guusje Welsink vielen in de prijzen dit keer. (Foto: Pr )

Tweede Zero Mica Actieweek tegen plastic op Plein ’40-‘45

Shirley Brandeis

NIEUW-WEST - Hoe kun je zelf zorgen voor minder plastic zwerfafval op Plein ’40-’45? Het is een van de vragen waar tijdens de Zero Mica (nul plastic) bewustwordingsweek begin juni antwoord op werd gegeven door actieve bewoners en gemeente. Verschillende activiteiten op de markt maakten bezoekers en ondernemers bewuster van de hoeveelheid plastic die we gebruiken en het feit dat dat minder kan en moet.

Een eerdere actieweek voor een schonere, meer duurzame omgeving smaakte naar meer. Want er kan steeds meer zonder plastic. Het plein met de dagelijkse markt kan schoner. En dus was er weer een week vol actie. Met wéér een wedstrijd en uitreiking van het team ‘Schoonste Plein’, een groep actieve bewoners uit Slotermeer dat ludiek en serieus tegelijk bezig is om van Plein ’40-’45 het aller schoonste plein van Nederland te maken. Corona gooide wat roet in het eten. Toch lukte het afgelopen jaar om op veilige manier de aandacht op het thema afval te houden met een liedjeswedstrijd, een tasjesontwerpwedstrijd en onlangs met een influencerswedstrijd, waarbij buurtgenoot Guusje Welsink en de Osdorpse Ahmed Batman in de prijzen vielen.

Eerst verbieden?

Het bewonersteam ‘Schoonste Plein’ stond de hele week in wisselende samenstelling op de markt om de duurzame boodschappentas, met daarin enkele duurzame producten als deodorant en zeep, voor 1 euro aan de winkelende bezoeker te brengen. Ook kwam dagelijks bestuurder Erik Bobeldijk bloemen uitdelen, een praatje met marktbezoekers maken en de goed afbreekbare ‘niet plastic-tasjes’ bij ondernemers promoten. Nodig, zegt Schoonste Plein-bewoner Jan van der Borden. “Marktbezoekers willen minder plastic, merken we. Maar nu de marktkooplieden nog. Alternatieven voor plastic worden nog niet aangeboden. Zal de bezoeker van de markt de marktkoopman tot een milieuvriendelijker aanpak dwingen? Of zal de centrale overheid, Den Haag, het marktplastic eerst moeten verbieden?”

De actieve bewoners en lokale gemeente zetten tot die tijd graag in op bewustwording en verkoop van de duurzame boodschappentassen, die plastic tasjes aan de kraam overbodig kunnen maken.

Van der Borden is optimistisch hierover. "In één week hebben we zeshonderd tassen verkocht aan bezoekers. Nog eens driehonderd zijn verkocht aan marktkooplieden om die komende weken aan hun klanten te verkopen, voor slechts één euro. Als iedereen plastic aan de kraam weigert, zijn we op de goede weg."

De actieweek maakt marktbezoekers en kooplui bewust van schoner plein.