Meedenken voor een mooiere buurt.
Meedenken voor een mooiere buurt. (Foto: SamenDeStad)

Stem voor een groener, socialer en gezelliger stukje Osdorp

Shirley Brandeis

NIEUW-WEST - Hoe beleven bewoners hun buurt De Punt in Osdorp? Wat zijn hun ideeën voor een groenere en socialere toekomst? Waar worden ze blij van? Afgelopen weken dachten en ontwierpen bewoners mee in de container van SamenDeStad, dat als buurtatelier op het plein is ingericht. Deze week viel de stemkrant met daarin de uitgewerkte ideeën in de bus. Het stemmen is begonnen.

Drie locaties in de buurt zullen een mooiere toekomst tegemoet gaan.

Drie keer mogen ze stemmen. Drie locaties in de buurt zullen een mooiere toekomst tegemoet gaan. Dat zijn het Dijkgraafplein, het braakliggend terrein aan de Hoekslootstraat en de omgeving rondom buurthuis De Aker. “Zo’n 400 mensen hebben hun mening gegeven,” vertelt Iris Vetter van Stichting DesignArbeid, dat samen met Stadsboerderij Osdorp vanuit een tijdelijke werkplek bewoners en anders betrokkenen de afgelopen tijd heeft bevraagd en uitgedaagd om mee te denken én te ontwerpen.

Dat ging gemoedelijk, met koffie of thee en met zelfgebakken brood van bakker Peik Suyling van de mobiele bakkerij De Eenvoud. Ook leerlingen van groep 6, 7 en 8 van Jenaplanschool Atlantis dachten mee. Zij ontwierpen hun droomspeeltuin KidsPark. Iris: “Niet alleen kinderen maken gebruik van de publieke ruimte, dus dat plan konden we niet als zelfstandig ontwerp opnemen op het stemformulier. Het was wel een goede oefening; de kinderen waren enthousiast, discussieerden stevig en sloten compromissen. We zullen hun mooie plan bij de verdere uitwerking van de andere voorstellen ter inspiratie meenemen.”
Met 25 buurtbewoners zijn ontwerpsessies gehouden. Samen hebben zij tien ontwerpen gemaakt. Iris: “ Deze zijn gebaseerd op de opgehaalde ideeën en wensen van alle bewoners die we hebben gesproken. De ontwerpers vertegenwoordigen en vertalen zodoende niet alleen hun eigen ideeën en wensen, maar de ideeën en wensen van een grote groep bewoners.”

Fontein en streetart

En dat heeft tot spannende en ambitieuze plannen geleid met namen als ‘Groen en Genieten’, ‘Osdorp Oase’ of ‘Ontmoet je buurt’. Plannen die werden gebundeld in thema’s voor elk van de drie locaties. Zo kan men voor het braakliggend terrein langs het water van de Hoekslootstraat nu kiezen uit een plan voor recreatie en consumptie (met plek voor buurtactiviteiten en een terras), voor sport en spel (met onder andere een voetbalveld, fitnesstoestellen en een natuurspeeltuin), een oase van groen (met kronkelpad, mozaïekfontein, bankjes en meer) of een plek met eethuis, bankjes en streetart. Ook voor het Dijkgraafplein en rond buurthuis De Aker worden in de stemkrant tal van sociale, groene, gezellige plannen getoond. Neem de sfeerverlichting op het Dijkgraafplein of de vergroening van de gevel bij het buurthuis.

Stemmen

Deze week kan men met het stemformulier in de krant een stem uitbrengen voor dit buurtreferendum. SamenDeStad komt langs om de stemformulieren op te halen. Of men kan het stemformulier voor 13 juni inleveren bij de container op het Dijkgraafplein of uitbrengen bij het mobiele stembureau. De meest gekozen plannen worden aan de gemeente voorgelegd en getoetst op haalbaarheid.


Benieuwd welke plannen dat zijn? Kom dan volgende week bij de container kijken naar de uitslag.