Morgen worden in de container van SamenDeStad op het Dijkgraafplein de plannen voor de buurt besproken.
Morgen worden in de container van SamenDeStad op het Dijkgraafplein de plannen voor de buurt besproken. (Foto: Pr )

Hoge opkomst bij buurtreferendum in de Punt

NIEUW-WEST - Bewoners en betrokkenen van de Punt vorige week drie dagen stemmen op tien ontwerpen voor drie locaties in de wijk. Er hebben 731 mensen gestemd en dat is een hoge opkomst voor een buurtreferendum. De winnende ontwerpen zijn: Ontmoeten in het groen voor het Dijkgraafplein, Groen en genieten voor het braakliggend terrein en Ons nieuwe buurthuis voor de omgeving rond buurthuis de Aker.

De afgelopen weken heeft SamenDeStad ongeveer 400 inwoners en betrokkenen in de Punt gesproken. Op basis van hun ideeën zijn ontwerpsessies gehouden met 25 buurtbewoners. Deze buurtbewoners hebben structurele plannen ontwikkeld voor de verbetering van de wijk. De ontwerpers hebben het label sociaal groen breed gedefinieerd: bijvoorbeeld autoluwe straten en niet alleen siergroen, maar ook groen beleving, zijn onderdeel van de voorstellen. Problematiek die door inwoners was aangekaart werd meegenomen in de ontwerpen.

De kwaliteit van de ontwerpen is hoog. In de ontwerpen wordt verband gelegd tussen de verschillende locaties. Bijvoorbeeld; het aanbieden van een programmering op de ene locatie kan leiden tot minder overlast in andere delen van de wijk. Ook wordt door bewoners gedacht aan het sociaal activeren van verschillende locaties: Het gebruik van een locatie door meer verschillende groepen, kan een bijdrage leveren aan de veiligheid en beleving van die locatie.

Nu de stemming erop zit is het tijd voor de volgende fase. Belangstellenden die ook mee willen doen kunnen donderdag 17 juni naar de SamenDeStad container op het Dijkgraafplein. Vanaf 13.30 uur wordt het traject tot nu toe besproken en wordt er van gedachte gewisseld over toekomstige stappen.