Vrouwen uit Nieuw-West worden op beeldende wijze in het zonnetje gezet.
Vrouwen uit Nieuw-West worden op beeldende wijze in het zonnetje gezet. (Foto: Pr)

Fotoproject Fatima Heritage toert rond

NIEUW-WEST - Vrouwen uit Nieuw-West op beeldende wijze in het zonnetje zetten met het uitdragen van hun cultureel erfgoed. Dat staat centraal bij het fotoproject Fatima Heritage. Ze beelden in deze expositie een (oude) foto van hun moeder, zus, moeder of oma uit. Daarmee eren ze hen als rolmodellen. Emre Ünver, voorzitter van stadsdeel Nieuw-West opent de expositie donderdag 17 juni om 15.00 uur op Plein ’40-’45.

De geportretteerde vrouwen zijn stuk voor rolmodellen met verschillende achtergronden. Zoals Mbarka Nbir, een voorbeeld voor haar dochter: “Mijn moeder heeft deze kracht op ons, haar dochters, over gebracht. Ik ben hiervoor heel dankbaar want hierdoor staan wij als vrouwen krachtig in onze schoenen en zijn wij onze beste versie geworden. Om haar te eren maar ook de kracht van de Marokkaanse vrouw die ik in deze foto terug zie heb ik hiervoor gekozen. Ik wil hiermee onze heritage die we hebben meegenomen delen om samen trots op te zijn en als inspiratie voor anderen”.

Kruisbestuiving

Iets wat Emre Ünver herkent. “Dit is een prachtige kruisbestuiving tussen verschillende culturen, zoals de Marokkaanse en Nederlandse. Deze verrijken elkaar. Het is ook een verhaal van emancipatie, van kracht, van doorzetten en daarmee een voorbeeld zijn voor anderen. Terecht dat deze vrouwen in het zonnetje worden gezet.” De foto’s en de verhalen van deze zes vrouwen uit Nieuw-West staan op www.mrmrsoasis.nl

Fatima is van 16 juni tot 1 juli te zien op Plein '40-'45. Daarna doet de expo van 1 juli tot en met 17 juli de locatie aan, tegenover De Meervaart aan de Sloterplas. Het vrouwenplatform Fatima reist de komende jaren door de stad om zo bewustwording te creëren op het gebied van verhalen.

Ook wordt ingestoken op samenwerken met vrouwenorganisaties om krachten te versterken.