Er kunnen nog heel wat initiatieven met behulp van Fonds van Nieuw-Wet ontstaan in het stadsdeel.
Er kunnen nog heel wat initiatieven met behulp van Fonds van Nieuw-Wet ontstaan in het stadsdeel. (Foto: Pr)

Fonds voor Nieuw-West voor en door bewoners

NIEUW-WEST - Fonds voor Nieuw-West, het lokale fonds voor en door bewoners van Nieuw-West bestaat drie jaar. Het buurtfonds is er voor allerlei soorten buurtinitiatieven die een positieve bijdrage leveren aan Amsterdam Nieuw-West. In die drie jaar zijn er grote en kleine initiatieven uit de buurt mogelijk gemaakt, er zijn veel gesprekken gevoerd, bijeenkomsten gehouden en projecten bezocht. En het fonds gaat door, vooral nu er corona nauwelijks meer beperkingen zijn. Om stil te staan bij het 3-jarig bestaan van Fonds voor Nieuw-West worden de komende drie maanden vier netwerkbijeenkomsten op verschillende locaties in het stadsdeel georganiseerd.

Het fonds heeft al verschillende initiatieven gesteund zoals het Sloterplasfestival, de Buurtbioscoop van Oxville, Slag om het weilandje Vrije Geer, Vereniging taekwondo Akchich, Inclusieve speeltuin bij Speeltuinvereniging Sloten, Tussen Andreasplein en Zwarte Pad, Voetbal met mannen, Pinksterkamp manege, Kookworkshop Nieuw-West en zo meer.

Tijdens de coronamaanden richtte het fonds de Helpende Handen initiatief op, voor de kleine en snelle corona hulp in de buurt.

Fonds voor Nieuw-West valt onder Stichting Mensen Maken Amsterdam: een familie van buurtfondsen in de stad. Daarnaast wordt er samengewerkt met Stichting Eigenwijks, waar de kennis en deskundigheid op het gebied van samen leven in Amsterdam Nieuw-West aanwezig is. Ook is Fonds voor Nieuw-West onderhoudt contacten met de Regiegroepen in dit stadsdeel. De familie van buurtfondsen wordt deze zomer compleet gemaakt, met de toevoeging van Fonds voor Centrum.

Betrokkenheid

De nadruk ligt op actieve betrokkenheid van bewoners, die zelf uitvoering geven aan initiatieven met een positief effect op het wonen, leven en werken in Nieuw-West. Verbinding tussen mensen en het verhogen van saamhorigheid vindt het buurtfonds belangrijk. Een Buurtcomité van bewoners die zich vrijwillig inzetten beoordeelt de aanvragen en kent al dan niet een financiële bijdrage toe. De middelen van het fond komen van donaties.

Ervaringen

Om als vanouds met elkaar in contact te komen, van elkaar te leren en ervaringen te delen, worden tijdens de netwerkbijeenkomsten die op het programma staat locaties die ondersteuning van het Fonds hebben gehad bezocht.

De bijeenkomsten zijn op 8 juli locatie bij Speeltuin Sloten; 22 juli bij Natureluur; 26 augustus bij Stadskas en 16 september bij Stadsboerderij Osdorp. Elke bijeenkomst is van 19.00 tot 21.00 uur.

Bereikbaar

Vragen, bijdragen of een afspraak maken? Mail naar info@fondsvoornieuwwest.nl of bel met lokale coördinator Dasha van Amsterdam op tel. 06 40642802. Zij is bereikbaar op maandag en vrijdagochtend van 9.00 tot 13.00 uur. Bellen met Mensen Maken Amsterdam kan op: 06 25305778.