Iedereen is welkom bij Marhaba.
Iedereen is welkom bij Marhaba. (Foto: Huub Zeeman)

Vrijwilligerswerk in beeld: Abdelhafid Elonsri (60) bij Marhaba

Nettie Sterrenburg

NIEUW-WEST - Vrijwilligers zijn goud waard, voor de medemens, de buurt, de stad en zo meer. In stadsdeel Nieuw-West zijn er gelukkig veel mensen die een helpende hand bieden, maar er zijn er nooit genoeg. In de rubriek Vrijwilligers in Beeld vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en wat hun organisatie betekent voor de bewoners van Nieuw-West. Deze week Abdelhafid Elonsri die vrijwilliger bij Marhaba is.

Marhaba betekent welkom in het Arabisch. Opgericht in 2006 door Amsterdammers uit Nieuw West van Marokkaanse origine. "Samen leven in de buurt, meedoen, meedenken, leren en goed doen voor de buurt is belangrijk voor ons. Zo werken we samen aan een veilige en leefbare woon- en leefomgeving."

Abdelhafid is een bekend gezicht in de buurt, overal waar hij komt maakt hij een praatje en biedt hij een helpende hand. Sinds kort zijn de vrijwilligers van Marhaba al van veraf herkenbaar door blauwe jasjes met logo. "Goed om te hebben, zeker in deze tijd als we aanbellen bij bewoners om hen boodschappen te brengen. Bewoners weten zeker dat wij aan de deur staan."

Betekenis

"Ik heb zelf gekozen voor dit vrijwilligerswerk. Door te praten met de ouderen, soms echt geïsoleerde mensen weet ik dat wij van betekenis kunnen zijn, hoe klein ook, een helpende hand is zo belangrijk. Thuis zitten voor de tv of de laptop kan altijd. Als ik weer een paar uurtjes heb geholpen voel ik me beter dan een middag zitten op de bank."

Contact

"In coronatijd hebben we de ouderen leren zoomen, kunnen ze een groepsgesprek voeren via WhatApp zodat we contact kunnen houden. We hebben online de zorgen besproken over corona. In eigen taal de coronamaatregelen kunnen uitleggen. We hoorden over de tekorten aan voedsel in gezinnen en hebben boodschappen kunnen brengen, maaltijden rondgebracht. We bellen of gaan even langs bij de ouderen om te horen hoe het gaat."

Ouderen

De ouderen leven vaak geïsoleerd en krijgen informatie binnen via facebook of youtube. Wij willen samen met hen leren, met echte ontmoetingen, met echte mensen waar je vragen aan kunt stellen en de dialoog kunt aangaan. Zodat de blik van de ouderen niet naar binnen keert maar zich richt op hun eigen buurt. Alleen zo kunnen mensen hier meedoen, meedenken, meewerken en hun stem laten horen. Wij zijn blij met de expertise van de organisaties in de buurt, De Brug, Eigenwijks, Kumbet, Nisa4Nisa, Mos Salon, Vooruit. Prachtige organisaties waar wij een fijne samenwerking mee hebben. Wij kennen de mensen en trommelen ze op voor een voorlichting of dialoog. Zo bundelen we de krachten en maken we samen onze buurt een beetje mooier, veiliger en leefbaarder.

Eigen keuze

Leren door ervaringen op te doen werkt heel goed. Voor corona hebben we een mooi programma gedaan om te leren over democratie, samen met Pro Demos. We zijn naar de Tweede Kamer in Den Haag geweest. Daar zijn de deelnemers door leden van het parlement ontvangen en hebben uitleg gekregen over hoe de Tweede Kamer werkt. Dat werkt goed om een eigen keuze te maken tijdens de verkiezingen, beter dan een flyer in de bus of op Facebook.

Marhaba: www.stmarhaba.nl, info@stmarhaba.nl, tel. 06 48779644.

Ook aan de slag als vrijwilliger? Kijk op de Vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam https://vacaturebank.vca.nu/ of bel voor een persoonlijk gesprek in Nieuw West: 06 34030720.