Zevenblad wort gezien als hardnekkig onkruid, maar blijkt dus heilzaam.
Zevenblad wort gezien als hardnekkig onkruid, maar blijkt dus heilzaam. ((Foto: John v Loon))

Zomerfestival in de Heimanshof

Algemeen

HAARLEMMERMEER - Kennis maken met de heilzame werking van kruiden kan zondag, 4 juli in de kruidentuin van Heimanshof. Dan zet de heemtuin vanaf 12.00 uur de schijnwerpers op kruiden en hun belang voor mens en dier.

De kruidentuin van de Heimanshof, op de Wieger Bruinlaan in Hoofddorp, is een bezoek meer dan waard. Naamgever van de tuin, Eli Heimans, was al jong geïnteresseerd in de natuur, onder andere door een ontmoeting met Kruiden-Marie. Zij voorzag in haar onderhoud met het zoeken van planten en kruiden die ze verkocht aan een apotheek. En ook verdiende ze iets met het genezen van de kwalen en kwaaltjes, zowel bij mensen als bij hun vee. Toen was al duidelijk: kruiden hebben geneeskracht. Het team van De Heimanshof koos ze daarom als thema van het jaarlijkse zomerfestival

Ontdektochten

Wie op 4 juli een bezoekje aan de Heimanshof in zijn agenda heeft gezet, kan kiezen uit een scala aan activiteiten. Bijvoorbeeld op onderzoek gaan, zelfstandig of met een gids en je laten verrassen. Publiek loopt een goede kans ‘Kruiden-Marie’ tegen het lijf te lopen. Zij gaat die dag met kinderen op zoek naar kruiden. En dan zal blijken dat er over kruiden leuke, leerzame en soms zelfs ongelooflijke verhalen te vertellen zijn. Kijken, maar ook ruiken, proeven, voelen en verwonderen staan centraal bij deze ontdektochten.

Verenigingsgebouw De Kijkdoos laat een deel van een oude apotheek uit de vorige eeuw zien. Kijk eens naar een magische kruidendoos met buisjes met kruiden. En ook eens naar alle info over de toepassing van die kruiden in medicijnen.

Bijenwaszalf

Ingrid Sjerps geeft drie workshops over de helende werking van kruiden: remedies, essentiële oliën en bijenwaszalf. Rogier Polman, docent Botanisch tekenen bij Pier K, geeft twee workshops Botanisch Tekenen. Deelname kost 3 euro. In de bijenstal vertelt imker Nol van Burik over het fascinerende leven van de bijen. En natuurlijk is er honing te koop.

Voor de jeugd is er de natuurontdektuin, beter bekend als struintuin. Die is op 4 juli open met het nieuwe, spannende bomenpad hoog boven de beek, de boomhut, een waterspeelplaats en een blote voetenpad.

Meer informatie via: https://www.deheimanshof.nl/.