Emiel (The Beach) en Huub (bewoner) gaan het maisplantje aan het eetbare labyrint toevoegen.
Emiel (The Beach) en Huub (bewoner) gaan het maisplantje aan het eetbare labyrint toevoegen. (Foto: Brandeisfotografie)

En weer een maisplantje voor het eetbare labyrint

Algemeen

NIEUW-WEST - Na ruim een jaar kon hij eindelijk weer naar het buurtrestaurant van de Wilde Chefs. Huub Liebrand (87) is een vaste klant uit de buurt. De pizza uit de leemoven smaakte dit keer nog lekkerder. Ook in de lockdownperiodes hielden de mensen van The Beach aan de Notweg in Osdorp, waar het restaurant onderdeel van is, contact met hun vaste bezoekers. Naast lekkers werd eerder dit jaar ook een maiszaadje langsgebracht. Vorige week donderdag ging Huub met het tussenresultaat naar Tuinen van West.

Shirley Brandeis

Muziek, poëzie en weer een smakelijke maaltijd verwelkomden bezoekers vorige week in het labyrint in Tuinen van West. Op de kruising van de Tom Scheursweg en Joris van den Berghweg zal het de komende maanden tot leven komen. De contouren van het labyrint zijn er al, maar pas als de vier plantsoorten meer zijn gegroeid, wordt het een waar doolhof. Een eetbaar doolhof waar je een beetje kunt verdwalen.

Eigen zaadje

Die vier soorten zijn bonen, pompoenen, zonnebloemen en dus die mais. Naast Huub hebben tal van bewoners zorggedragen voor hun eigen zaadje waar een maisplantje uit groeide. Al deze plantjes krijgen nu hun plek in het tuinwestelijke doolhof. “Deze vier plantensoorten zijn symbiotisch,” legt Emiel van The Beach aan Huub uit, terwijl ze samen het maisplantje van de Geuzenveldbewoner een plek geven. “Ze hebben elkaar nodig om te leven.” De metafoor is snel gemaakt. Ook bewoners zijn verbonden, hebben elkaar nodig. Huub weet dat als geen ander. “Ik heb veel plekken in Nieuw-West waar ik een hapje haal en een praatje maak. Contact met mensen maakt het leven aangenamer.”

Four Sisters heet het labyrint. Deze naam is geïnspireerd op de three sisters methode, een Latijns Amerikaanse landbouwtechniek waarbij mais, bonen en pompoenen in symbiose leven. Emiel: “De bonen groeien aan de mais en brengen voedingsstoffen in de bodem, de pompoenen zorgen voor schaduw en houden onkruid weg.” Door een vierde soort, zonnebloemen, toe te voegen, ontstond niet alleen de naam Four Sisters, maar creëerde The Beach ook een plek die bijen aantrekt en de andere planten tegen de wind beschermt. “We willen hier het belang van biodiversiteit zichtbaar maken,” vertelt Müge Yilmaz, een van de kunstenaars die het project bedacht. “Daarnaast willen we ook nieuwe verbindingen tussen boeren, permaculturisten. lokale kunstenaars en bewoners creëren.”

Eerste volle maan

De dag van de officiële opening was niet zomaar gekozen. Op 24 juni was het de eerste volle maan van deze zomer, een symbolisch moment met ook nog eens mooi weer. Tot aan het oogstfeest op 31 oktober wordt dit de plek om samen te komen, om te picknicken, te genieten van kunst en om bijeenkomsten en uitvoeringen bij te wonen. The Beach-medewerkers zullen er geregeld aanwezig zijn om de kunst van het labyrint toe te lichten. Zo zullen bezoekers horen welke dierenvormen gebruikt zijn voor het doolhof en welke landbouwtechnieken er worden gebruikt. De oogst in november wordt verdeeld over iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen. Huub kijkt er nu al naar uit.

Four Sisters is een publieke tuin en een communitykunstproject geinitieerd door de kunstenaars Müge Yilmaz en Marija Šujica en medewerkers van The Beach in samenwerking met De Stadsgroenteboer, Iris Dik (Bureau Postjesweg), Cascoland, Vrouw & Vaart, Fruittuin van West en Stadsboerderij Osdorp. Het is ontwikkeld met financiële steun van het Mondriaanfonds, AFK en door Stadsdeel Nieuw-West. Meer informatie: www.thebeach.nu.