Cameraman Hennie Omlo en interviewer Carla de Bakker interviewen Joke Veldkamp voor een item over ESAN.
Cameraman Hennie Omlo en interviewer Carla de Bakker interviewen Joke Veldkamp voor een item over ESAN. (Foto: Pr)

Seniore Stadsreporters brengen de buurt in beeld

Shirley Brandeis

NIEUW-WEST - Welke activiteiten voor senioren hebben ze allemaal bij ESAN? Hoe vraag je bij de gemeente een Buurtbudget aan om je buurt mooier te maken? Wat is er bij Golden Sports te doen deze zomer? Onderwerpen die senioren in Nieuw-West aangaan, worden door een redactie van dezelfde leeftijdsgroep in beeld gebracht. Want leeftijd is geen ding, maar juist een pre bij Stadsreporters Nieuw-West.

'Je moet alleen opletten dat je de microfoon in de juiste richting houdt en vooraf weten wat je wil vragen'

Nee, moeilijk is het niet. “Je moet alleen opletten dat je de microfoon in de juiste richting houdt en vooraf weten wat je wil vragen.” Aan het woord is Truus. Met haar 93 jaar de oudste van de redactie die de afgelopen tijd weer volop op pad is gegaan om verslag te doen van wat er speelt en leeft onder senioren in Nieuw-West. Ze maken films over onderwerpen die ertoe doen als je ouder wordt. Over sociale, groene, digitale en sportieve initiatieven in de wijk. En over de bijdrage van senioren daaraan.


Nu de maatregelen rondom corona versoepeld zijn, kunnen de reporters weer op pad. Half mei kwam de redactie voor het eerst weer fysiek bijeen. “Dat was een mooi moment,” vertelt Ester van der Geest, een van de mensen die redacties van Stadsreporters in buurten opzet.

 “Na een opfriscursus over interviewen en filmen konden ze meteen weer aan de slag.” Dat gebeurt altijd in koppels van interviewer en filmer. Doel is om inspirerende plekken en bewoners uit de buurt in beeld te brengen. En vooral ook rolmodellen, die laten zien hoe je tot op hoge leeftijd verbonden kan blijven met de wereld om je heen.

Ongelijke tegels

En zo kan het dus zijn dat bewoners naast bijvoorbeeld de Westerpost en AT5 ook deze iets oudere reporters in de buurt bezig ziet. De nieuwste reportage op het Youtubekanaal gaat over ESAN, de Energieke Senioren Amsterdam Nieuw-West. Uiteraard met het inmiddels bekende Stadsreporters intro (gezellig deuntje met grappige animatie) en een reportage waar, vooral seniore, bewoners wat aan hebben. “Daarom kiezen de redacteuren zelf de onderwerpen uit,” aldus Van der Geest. “Zij weten als geen ander wat er speelt, wat ze nodig hebben en waar ze tegenaan lopen.” Zoals ongelijke stoeptegels op het Lambertus Zijlplein. “Daar moeten ze echt wat aan doen,” vindt Truus, die dan ook voor haar reportage met een ambtenaar op pad zal gaan.

Thuis zitten?

“Leuk om te zien dat mensen op hogere leeftijd nog zoveel power hebben,” zegt Van der Geest. “Het gaat niet om kwetsbare mensen, zoals ze vaak als groep worden neergezet. In de rol van verslaggever leren ze vaardigheden en worden ze gehoord. Ze zijn ook echt zichzelf en weten mensen met hun vragen op een hele prettige manier te benaderen. Dat levert ontwapenende films over belangrijke items in de buurt op.” Truus en collega-reporters weten nog genoeg onderwerpen aan te kaarten. “Mensen prijzen me aan alle kanten als ze me op deze leeftijd zo bezig zien. Maar wat moet ik anders? Thuis zitten? Ik ga er liever op uit met mijn scootmobiel, camera en microfoon!”

Van der Geest en haar collega's Loes van Zwoll en Mirna Ligthart hopen dat de Stadsreporters een vast gegeven in de buurt gaan worden. Met de eerste serie reportages wordt hard gewerkt aan de bekendheid en het nut. Deze zijn te zien op Youtube (zie qr-code), op de website www.stadsreporters.nl, op www.facebook.com/stadsreporters en op lokale zenders Salto en AT5.

Afbeelding