Buurtgroep Oud Osdorp wil geen woningbouw

NIEUW-WEST - Buurtgroep Oud Osdorp is het niet eens met de plannen van de gemeente Amsterdam om woningen ge bouwen op de Oude Begraafplaats en gaat in hoger beroep. Hieronder een ingezonden brief van de buurtgroep hierover.

"In april 2021 berichtten we dat de gemeente wilde meewerken aan de bouw van twee woningen op het terrein van de Oude Begraafplaats, in het centrum van Oud Osdorp. Buurtbewoners, verenigd in de Buurtgroep Oud Osdorp, hebben zich hiertegen vanaf het begin verzet. Door zienswijzen, en door een gesprek met portefeuillehouder Ronald Mauer. Het heeft niet geholpen. Op 16 juni 2021 heeft de gemeente een Omgevingsvergunning verleend voor woningbouw aan de Parochie Halfweg, de eigenaar van de grond.

De buurtgroep heeft nu beroep ingesteld bij de rechtbank Amsterdam. Wij trekken gelijk op met de eigenaren van de historische graftombe op de begraafplaats. Wij stellen beroep in omdat de gemeente geen serieuze antwoorden heeft gegeven op onze belangrijkste bezwaren. En omdat daarmee de kans op verdere volbouw van resterende open plekken langs de Osdorperweg is toegenomen.

Volgens het bestemmingsplan heeft dit open gebied de bestemming 'recreatie'. Dus is woningbouw verboden. De gemeente had daarom de vergunningaanvraag gemakkelijk kunnen afwijzen. Maar vanaf het begin in 2018 heeft de gemeente alles gedaan om de parochie ter wille te zijn. In de vergunning staat letterlijk dat 'het (financieel) belang van de parochie zwaarder weegt dan de belangen van omwonenden’. Volgens de wet mag een andere bestemming alleen worden toegestaan, als er sprake is van 'zware maatschappelijke belangen’. De gemeente doet geen enkele moeite om aan te geven wat in dit geval die maatschappelijke belangen zijn. Logisch, want ze zijn er niet. Onze conclusie: de gemeente handelt bewust in strijd met zijn eigen bestemmingsplan, om een particuliere grondeigenaar ter wille te zijn."

Argumenten

"De gemeente gebruikt in de vergunning als argumenten, dat de voorgestelde woningen passen in de bestaande lintbebouwing en dat naast de woningen doorzicht blijft op het achterliggende polderland. De Buurtgroep constateert dat deze argumenten bruikbaar zijn voor iedere andere open plek langs de Osdorperweg. De gemeente argumenteert omslachtig dat iedere plek weer zijn eigen afweging vraagt. Maar met dit voorbeeld weten andere projectontwikkelaars wel welke wegen ze moeten bewandelen. Totdat de een-na-laatste plek langs de Osdorperweg is volgebouwd. Een funeste ontwikkeling. Die de rechtbank hopelijk de pas afsnijdt.

In ons beroepschrift staan nog andere argumenten waarom de woningbouw niet mag doorgaan. Zoals net doen of zichthinder door 9 meter hoge huizen, in de toekomst met begroeiing en tuinschuren- gelijk is aan de zichthinder door volkstuinen met tuinschuurtjes. En het wegredeneren van het historische en cultuurhistorische belang van de begraafplaats, de graftombe en het omliggende polderlandschap.

Wij hopen op een vernietiging van de Omgevingsvergunning. Zodat de Osdorperweg, en speciaal de kern van Oud Osdorp, nog enige landschappelijke waarde houden. Er is immers de afgelopen twintig jaar al te veel vernield."

Namens de Buurtgroep Oud Osdorp, Frans van der Woerd.