Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Aardwarmteonderzoek in Nieuw-West

Algemeen

NIEUW-WEST - In de buurt van Lutkemeer en Ookmeer richting Geuzenveld en Sloterdijk wordt bodemonderzoek gedaan om te kijken of er aardwarmte in de bodem zit. Het onderzoek start in de week van 23 augustus en eindigt in september.

Er wordt in Nederland gezocht naar duurzame manieren om huizen en kantoren te verwarmen, door bijvoorbeeld aardwarmte. In heel Nederland wordt onderzoek gedaan of er aardwarmte in de bodem zit. Deze zomer zijn Amsterdam en omgeving aan de beurt. En één van de onderzoekslijnen loopt door Nieuw-West.

Naar boven gepompt

Op 2 tot 3 kilometer onder de grond zit warm water van 70 tot 100 graden. Dit warme water wordt naar boven gepompt en via een warmtewisselaar omgezet naar energie: aardwarmte. Het bodemonderzoek is nodig om te bepalen waar het warme water in de ondergrond zit. 

Tijdens het onderzoek rijdt een tractor met een kleine boorinstallatie door het stadsdeel. Om de 60 meter wordt een gat van maximaal 50 meter diep en nog geen 10 cm breed geboord. Dit gebeurt op zachte plekken, zoals in gras of bermen.

Geluidstrillingen

Onder in het gat wordt een seismische lading tot ontploffing gebracht. Door middel van de geluidstrillingen die daardoor ontstaan, wordt de ondergrond in kaart gebracht. Zo wordt duidelijk of er aardwarmte in zit.

Bewoners merken weinig of niets van het aardwarmteonderzoek. Bij het ploffen van de lading ontstaan geluidsgolven. Deze golven weerkaatsen op aardlagen in de ondergrond en daardoor kan een trilling voelbaar zijn. Wie binnen een straal van 300 meter van de werkzaamheden woont, wordt tijdig door Energie Beheer Nederland (EBN), die het onderzoek uitvoert, geïnformeerd. 

Informatie

Meer informatie over het aardwarmteonderzoek is te zien op de website Scan Aardwarmte. Vragen over het onderzoek kunnen gesteld via info@scanaardwarmte.nl.