Afbeelding
((Foto: Pixabay))

Speelfilm over geldezels bij Meerwaarde

Algemeen

HAARLEMMERMMEER - Welzijnsorganisatie Meerwaarde heeft een korte speelfilm gemaakt voor en door jongeren over de gevolgen van het je laten gebruiken als geldezel. De film gaat donderdag 26 augustus om 19:30 uur online in première.

In de film ziet de kijker ‘Levi’, een puber uit Hoofddorp, die benaderd wordt om voor wat geld zijn bankpasje en pincode uit te lenen. Hij wordt gevolgd zodat de kijker kan zien wat  de gevolgen  zijn van zijn keuze. Was het uiteindelijk niet te mooi om waar te zijn?

Criminelen 

Geldezels zijn personen die hun bankrekening uitlenen aan criminelen. Vervolgens gebruiken ze de bankrekening en pas om gestolen geld weg te sluizen. Vaak is dit geld afkomstig van fraude via Marktplaats en/of WhatsApp. De geldezel wordt vaak een percentage beloofd van het doorgesluisde bedrag, maar komt vaak bedrogen uit. De pakkans voor de geldezel is 100 procent en heeft grote gevolgen voor hem/haar bij de bank, maar ook bij de politie. Geld witwassen is een strafbaar feit. 

Bewustwording

Sommige jongeren maken de keuze om in zee te gaan met dit soort criminelen, Met de film Ezel, gebaseerd op waargebeurde verhalen, willen de jongerenwerkers van MeerWaarde de jeugd preventief voorlichten over de risico’s en gevolgen. De film is in samenwerking gemaakt met jongeren en Politie Haarlemmermeer. Door middel van dit spannende verhaal beleven de kijkers wat een geldezel kan doormaken nadat hij de verkeerde keuze heeft gemaakt. 

Bekijk hier de filmtrailer: https://youtu.be/VpXBI-5dBn0