Op deze plek zou het rondje Sloterplas worden verstoord wanneer de Meervaart er wordt gebouwd.
Op deze plek zou het rondje Sloterplas worden verstoord wanneer de Meervaart er wordt gebouwd. (Foto's: René Kater))

Vrienden van de Sloterplas gaan in uiterste geval naar Raad van State

Algemeen

NIEUW-WEST – Ook al heeft de gemeenteraad voor de zomervakantie groen licht gegeven voor de bouw van De Meervaart in de Sloterplas, Vereniging Vrienden van de Sloterplas (VVS) laat het er niet bij zitten. “Het is ons nog steeds niet duidelijk waarom de Meervaart niet op dezelfde plek kan worden gebouwd. Het voelt als onwil”, reageert Tineke Stricker, secretaris van de vereniging. “Felix Rottenberg heeft het jaren geleden geopperd en dat idee zit nu vast bij de gemeente Amsterdam. Het is dan misschien nu wel besloten, maar het is niet de eerste keer dat de gemeente is teruggekomen op een besluit.”

Alles wat er bekend is over de plannen van de bouw van het theater in het water is precies alleen dat het definitief is. “Er is nog geen ontwerp, de financiën zijn nog niet rond. Dat traject gaat komend najaar in”, weet Tineke. “Wij vinden dat er onzorgvuldig met de participatie is omgegaan en bewoners geschoffeerd zijn. De uitspraak van wethouder Touria Meliani ‘als er geen draagvlak is, doen we het niet’, was een loze belofte.”

Enquête

Om het draagvlak van de Meervaart in de Sloterplas te toetsen is een participatietraject opgezet en een enquête gehouden. Dat laatste is digitaal gedaan. “De vragen waren selectief en vooral gericht op het positieve van de bouw van het theater in het water. Van de enquête wordt gezegd dat de uitslag fifty-fifty is. Ruim 38 procent vindt bebouwing in de plas een slecht idee en gaf het cijfer 1, 14 procent gaf het een 10. De rest zit er tussen in, want 48 procent heeft het cijfer ergens tussen de 1 en de 10 gegeven. Hoe kun je dan zeggen dat de uitkomst ongeveer gelijk is”, vraagt Tineke zich af. 

Overigens is de VVS van mening dat het hele traject niet helemaal eerlijk is gegaan. Misleidend noemt ze het zelfs in de nieuwsbrief naar vrienden: “Uit het aan de raadsleden geleverde dikke pak met rapporten en tekeningen bleek hoe lang er al door de gemeente in het geheim over de locatie in de plas was gedacht. Maar ook blijkt dat de gemeente eigenlijk niet meer terug kan, want op de grond onder het Meervaarttheater ligt een ‘ontwikkelrecht’ van MRP Development met dwangsom. Notabene: voormalig stadsdeelvoorzitter Achmed Baadoud kon, nadat de stadsdelen waren opgeheven, als Strategic Management Advisor aan de slag bij MRP.”

Draagvlak

En verder: “De bewoners zijn bezig gehouden met een gemanipuleerde enquête en zes participatie-avonden waarop duidelijk bleek dat er geen draagvlak was voor de locatiekeuze in de plas maar wél voor de locatie van het Stadloket. Op 17 juni, dus één dag na de raadsvergadering werden de Nieuw-West bewoners door de Gemeente Amsterdam geïnformeerd over de komst van het Verhalenhuis op de plek van het stadsloket, een van de vijf opties voor de locatie voor de nieuwe Meervaart. Waaruit alweer blijkt hoezeer de participatie was opgezet om de bewoners te misleiden.”

“De afronding van het participatieprogramma over de locatie van het theater in de plas als onderdeel van het Osdorpplein, met een ambitienota als samenvatting daarvan, heeft de gemeente niet afgewacht. Bij zoveel tegenstand is voor de zekerheid 9 juni met de commissie Ruimtelijke Ordening en op 16 juni de gemeenteraad, de keuze voor de waterlocatie bevestigd: ‘er is geen noodzaak gevonden het besluit van 2 juli 2020 om te kiezen voor de locatie in de plas te heroverwegen’”, zo werd gemeld volgens Tineke.

Petitie

Dan is er ook nog een petitie die op verzoek van bewoners door VVS is opgesteld. Zo’n 2700 inwoners van Nieuw-West hebben de petitie ondertekend en zijn dus tegen bebouwing van de Meervaart in de Sloterplas. “We hebben de petitie aan de wethouders overhandigd, maar wordt niet erkend. Met welk recht negeer je zo’n petitie”, vraagt Tineke zich af.

De belangrijkste reden van tegenstanders van het plan om de Meervaart in de Sloterplas te bouwen is de cultuurhistorische waarde van de Sloterplas. Dat is ook nog eens bevestigd door de Erfgoedvereniging Bond Heemschut die de Sloterplas met zijn volledige oevers en de direct omringende bebouwing, omgeven door de Oostoever, het Christoffel Plantijnpad, de Cornelis Lelylaan, Meer en Vaart en de President Allendelaan wil beschermen als gemeentelijk beschermd stadsgezicht. “In 2013 is de noordzijde aangewezen tot beschermd stadsgezicht. Heemschut heeft geprotesteerd omdat je de noordoever niet eenzijdig kun opvatten, maar de Sloterplas als een geheel moet zien. Er is opnieuw een aanvraag gedaan, maar is nog niet behandeld”, vertelt Tineke. “De gemeente heeft geen respect voor het cultureel erfgoed”, luidt haar conclusie. 

Ook al rijdt de trein en is er besloten dat de Meervaart verhuist naar de Sloterplas, de VVS laat het er niet bij zitten. “Er is ons zoveel aangelegen om de Sloterplas te beschermen. In het uiterste geval hebben we ook nog een Raad van State”, besluit Tineke.

Velen zijn het niet eens met de beslissing.