Johan Rip en  Elizabeth van den Corput-Muller hadden het gezellig met elkaar.
Johan Rip en Elizabeth van den Corput-Muller hadden het gezellig met elkaar. (Foto: René Kater)

100-jarige ging ‘Van eigengemaakte bonbons naar lingerie’

Algemeen

BADHOEVEDORP - Bloemen en felicitaties namens de gemeente: Johan Rip bracht ze zaterdag 14 augustus bij mevrouw Henriëtte Adriana Elizabeth van den Corput-Muller, die op die dag haar 100ste verjaardag vierde. Johan Rip fungeerde als locoburgemeester en verscheen met ambtsketen in de Meerwende, waar de jarige woont.

Anja Maas

“Mijn moeder kreeg vier jaar geleden een hersenbloeding en had verzorging nodig. Toen is ze verhuisd naar de Meerwende. Horen en zien gaat minder goed, maar we hebben samen met haar deze speciale verjaardag mooi kunnen vieren.” Marjorie van den Enden-van den Corput is het enige kind van Henriëtte van den Corput-Muller en haar echtgenoot. “Mijn moeder werd op 14 augustus 1921 geboren in Rotterdam”, vertelt ze. “Haar officiële naam is Henriëtte Adriana Elizabeth Muller. In haar jeugd verhuisde ze een aantal keren. Mijn opa wilde steeds groter wonen en vond het geen punt om daarvoor te verhuizen. Zo kwam mijn moeder in Haarlem, en later ook in Hilversum. Na haar huwelijk, in 1944, kwam ze naar Amsterdam. Daar heeft ze liefst 60 jaar gewoond. En daar ben ik in 1947 geboren.” 

Eigengemaakte bonbons

Henriëtte van den Corput-Muller had samen met haar echtgenoot een opvallend, maar tegelijkertijd ook heel lekker beroep: ze hadden een fabriek van eigengemaakte bonbons. “Mijn moeder heeft daar een tijdje meegewerkt. Maar na een aantal jaren kwamen er grotere spelers op de markt en werd de concurrentie te groot. Ze besloten met de bonbons te stoppen. Mijn vader kon in dienst komen bij de gemeente Amsterdam. Hij kreeg een hele goede baan bij de sociale dienst. Daar heeft hij tot zijn 65ste gewerkt.” Het huwelijk van mevrouw van den Corput hield helaas geen stand. 

“Na 36 jaar werd de echtscheiding uitgesproken. Mijn moeder moest op zoek naar een baan en besloot te solliciteren in de Bijenkorf. Daar heeft ze jarenlang heeft gewerkt op de lingerie-afdeling. Van bonbons naar lingerie, ze heeft er nooit spijt van gehad. De Bijenkorf werd haar lust en haar leven en ze raakte over haar werk nooit uitgepraat. “Een heerlijke tijd met hele fijne collega’s”. 

Dichterbij

Zo’n 20 jaar geleden verhuisde ze van Amsterdam naar Badhoevedorp, waar ze zelfstandig ging wonen in de Schuilhoeve. “Zo kon ze dichterbij ons zijn. Mijn dochter en haar gezin woonden er al en ik was er zelf ook heen verhuisd. Ja, mijn moeder is niet alleen oma, maar ook overgrootmoeder. Mijn dochter heeft drie kinderen. En die hebben inmiddels ook allemaal een vriend of vriendin. Ja, je mag best zeggen: onze familie is klein begonnen, ik was tenslotte enig kind. Maar nu breiden we we beslist uit.”