Er was veel belangstelling voor het Jeu de boule-toernooi.
Er was veel belangstelling voor het Jeu de boule-toernooi. (Foto: Peter Vreeswijk)

Best spannend Jeu de Boules toernooi

Yvonne Zondervan

HAARLEMMERMEER - In de afgelopen zomerperiode heeft Sporting Badhoevedorp op vier zaterdagen een open Jeu de Boules toernooi gehouden. Deze toernooien zijn in samenwerking met Sportservice Haarlemmermeer tot stand gekomen met als doel de Petanque-sport, de officiële naam van Jeu de Boules, meer bekendheid te geven. Iedereen kon aan het toernooi meedoen. Lidmaatschap was niet nodig. De meesten mensen kennen Jeu de Boules van de vakanties in Frankrijk maar zijn niet op de hoogte dat er in Nederland veel clubs zijn waar je kan spelen. De sport is ook niet zomaar 'een balletje gooien'. Het vraagt om techniek, tactiek en samenwerking. Dat was dan ook het doel van de toernooien: laten zien dat Jeu de Boules meer inhoudt dan een vakantiespel.

Het was best spannend voor de organisatie hoeveel mensen er zich zouden aanmelden. Tijdens elk toernooi werden er twee partijen gespeeld waarbij de gastspeler werd gekoppeld aan een lid van Sporting Badhoevedorp zodat hij of zij begeleid werd en adviezen kreeg met betrekking tot het spel. Tussen de partijen door werd er gezellig op het terras met elkaar gesproken en kon men een hapje en drankje nemen. Na de tweede partij was er een prijsuitreiking. Er zijn gastspelers geweest die meteen al in de prijzen vielen.

De zaterdagen werden door de gastspelers als zeer gezellig ervaren. Het weer heeft tijdens één zaterdag een klein beetje parten gespeeld maar ondanks wat kleine buien konden er wel twee partijen gespeeld worden. Op de laatste zaterdag, 14 augustus, waren er zelfs 40 deelnemers waarvan 13 gastspelers. Het hele veld was vol met spelers en dat zag er heel gezellig en sportief uit. Er werd gespeeld in vier poules, waardoor er vier winnaars waren. Dat waren: Lineke Dammers, Janny van de Ploeg, Jan Willen Pouw en Mitch Horn.

Meer informatie: www.sportingbadhoevedorp.nl.