De Molen van Sloten staat in de maand september in the picture.
De Molen van Sloten staat in de maand september in the picture. ((Foto: Pr))

Monumentale Molen van Sloten bestaat 30 jaar

Algemeen

AMSTERDAM/BADHOEVEDORP - De Molen van Sloten, het gebouw langs de Ringvaart en gezichtsbepalend voor zowel Amsterdam als Badhoevedorp, gaat op weg naar een mooi feestje. In de maand september viert de molen haar 30ste verjaardag. Daarnaast werd de molen onlangs erkend als provinciaal monument en kreeg daardoor bestaanszekerheid. Daarnaast is het sowieso leuk dat er na de lockdown weer iets gevierd kan worden en dat is ook een feestje waard.

Anja Maas

Even terug in de tijd: 30 jaar geleden, op 11 september 1991 loste prinses Juliana de vang, een handeling waarmee ze de herbouwde molen officieel opende. “Daarom”, aldus Jolanda Edema, bestuurslid van de Stichting de Molen van Sloten, “loopt het getal 30 als een rode draad door ons festiviteitenprogramma. Zo zullen de wieken op 10 september beginnen aan een bijzondere wiekenmarathon: liefst 30 uur non-stop draaien. We beginnen om 8.00 uur en eindigen op 11 september om 14.00 uur. We hebben een leuke prijsvraag met als hoofdprijs een overnachting in een molen-B&B. Wie daar een gooi naar wil doen, moet het aantal rondjes raden dat de wieken in deze 30 uur maken. “

Night experience

Daar blijft het niet bij, want mensen die iets speciaals willen beleven kunnen zich opgeven voor een unieke night experience, avontuurlijk en romantisch tegelijk. Hoe en wat precies? Jolanda: “De molenaar zelf neemt je mee op een tocht in het donker door de hele molen. Uiteraard word je wel bijgelicht door een lantaarntje. Onderweg luister je naar zijn verhalen, je proeft de sfeer van de molen en hoort romantische live pianomuziek. Je staat in een unieke enscenering, want het is ’s nachts in een draaiende molen beslist spannend met de zwiepende wieken en mysterieuze geluiden.”

Feestmaand

Inschrijven voor dit event kan via www.molenvansloten.nl. Er is op de avond van 10 september vanaf 20.00 uur ieder uur een nachttour, tot ’s morgens 11 september 6.00 uur. En natuurlijk zijn er in  de feestmaand nog veel meer leuke activiteiten, voor zowel jong als oud, van een schilderijententoonstelling tot een wandelspeurtocht. Alle informatie staat op: www.molenvansloten.nl. En wie in september 30 jaar wordt krijgt een gratis rondleiding.” 

Molen van Sloten, Akersluis 10, tel. 020 6690412.