Er is weer veel moois te zien in Galerie 2001.
Er is weer veel moois te zien in Galerie 2001. (Foto: aangeleverd )

Expositie over iconen en diersculpturen in Galerie Kunst 2001

BADHOEVEDORP - De Badhoevedorpse Galerie had het al eerder aangekondigd: “we komen voor onszelf op en laten nog eens duidelijk zien waar we goed in zijn. Dat is in de strijd tegen het schrappen van de gemeentelijke subsidie het enige wat we kunnen doen. Misschien dat de gemeente, als er een definitieve beslissing over bezuinigingen wordt genomen, de kwestie dan nog eens wil heroverwegen.” Met dit als uitgangspunt profileert Kunst 2001 zich de komende tijd met een nieuwe reeks exposities. 

Vanwege corona kon er geen officiële opening worden aangekondigd

Een bezoekje aan het Dorpshuis, waar de galerie is gevestigd, wordt dus weer extra de moeite waard, zeker als er werk van Stephan Bar en John Frank Hoekzema te zien is. Tot en met 10 oktober zijn bezoekers welkom. Als steeds is de toegang gratis. Vanwege corona kon er geen officiële opening worden aangekondigd. Wel kunnen er gastheren en –vrouwen tijdens de openingsuren aanwezig zijn. En de expositie is ook weer op afspraak te bezichtigen.

Schilderijen en beelden

Stephan Bar, afkomstig uit Luik, toont expressieve portretten van iconen uit de jaren’70 en ’80. Tevens schildert hij zeer conceptuele werken en naaktportretten, vaak op ongewone ondergronden zoals bijvoorbeeld cd’s, metalen gaas, plexiglas of papiercollages.

En hij staat bekend om zijn installaties waarmee hij, door het zorgvuldig plaatsen van spiegels en gaten in zijn schilderijen, toeschouwers andere dimensies van het werk laat ervaren. Hij werd hiermee in 2010 en 2012 genomineerd voor de publiekspijs van de Canvascollectie, een wedstrijd van de Vlaamse en Waalse nationale tv-zenders VRT en RTBF. Zijn werk werd zowel in 2010 als in 2012 tentoongesteld in Bozar te Brussel.

Kriebelen

John Frank Hoekzema werd geboren in Amsterdam in 1958. In zijn jeugd tekende hij graag en veel, maar pas vanaf ongeveer 2013 ging bij hem het gevoel kriebelen dat hij zelf kunst wilde maken. Hij ging boetseren en ontwikkelde zich als volledig autodidact in het maken van figuratieve sculpturen in gebakken klei, brons en composietmateriaal. Hij werkt zowel vrij als in opdracht. Met zijn beeld ‘I Rembrandt’ behoorde hij tot de finalisten van de eenmalige internationale zomertentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’ in het Rijksmuseum te Amsterdam in 2019. 

Zijn beeld ‘Born to be Wild’ was dit jaar finalist

Zijn liefde voor de natuur en met name de dierenwereld leidde tot meerdere dierenbeelden. Met de verkoop hiervan steunt hij dierenwelzijnsorganisaties zoals het Jane Goodall Instituut Nederland en de David Shepherd Wildlife Foundation uit Engeland. Zijn beeld ‘Born to be Wild’ was dit jaar finalist in de door deze Engelse stichting jaarlijks georganiseerde internationale kunsttentoonstelling Wildlife Artist of the Year.

Meer informatie over de kunstenaars en Galerie Kunst 2001: www.galeriekunst2001.nl. Galerie Kunst 2001: open van vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.00 uur en op afspraak. Tel. 020 6596693.