De heemtuin is een landschap vol verhalen.
De heemtuin is een landschap vol verhalen. (Foto: Pr)

Weekend feest in De Heimanshof

HAARLEMMERMEER - De Heimanshof krijgt zaterdag 4 en zondag 5 september bijzonder bezoek. Tijdens het Fête de la Nature, het feest van de natuur, komen een boerin, een veensteker, een duinwachter en Kruiden Marie van 13.00 tot 17.00 uur naar de heemtuin om verhalen te vertellen over al het moois dat de diverse landschappen in de tuin te bieden hebben. Zaterdagavond is er ook een vleermuizenexcursie.

“Daar zal het zeker niet bij blijven’, vult beheerder Jan van Steijn enthousiast aan. Hij is al weer ruim een jaar betrokken bij de heemtuin en ziet met eigen ogen hoe hard er gewerkt wordt in de tuin, hoe veel activiteiten er georganiseerd worden en hoe graag de vrijwilligers hun kennis met de jonge en oude(re) bezoekers willen delen. Met verhalen die onder meer gaan over de relatie tussen hun ambacht en het landschap. “Het zijn unieke verhalen van bijvoorbeeld een veensteker. Hoeveel uur hij in het werk stopt. Welk gereedschap hij nodig heeft. Wat het werk oplevert en voor wie en niet te vergeten: hoe het landschap er door verandert.”

Presentatie

Zaterdagavond is er een vleermuizenexcursie voor jong en oud in de tuin. Marja van Diemen van het IVN houdt om 19.30 uur een korte presentatie en daarna wordt er met batdetectors gezocht naar vleermuizen in de tuin. Aanmelden is verplicht via secretaris@deheimanshof.nl.

Het Fête de la Nature is dit weekend een unieke gelegenheid om de heemtuin op een nieuwe manier te leren kennen, ook in het donker. “De verhalen leveren hele mooie inkijkjes op”, aldus Van Steijn die ook zelf informatie geeft over delen van de heemtuin. 

De toegang tot de heemtuin, inclusief het bomenpad en de Struintuin, is gratis. Op zondag verzorgt Jan van Til de muzikale omlijsting. 


Meer informatie: www.deheimanshof.nl.