Van links naar rechts Frans Urban, Saskia Lensink en Zita Pels.
Van links naar rechts Frans Urban, Saskia Lensink en Zita Pels. (Foto: Tamar Frankfurther)

Veel activiteiten in de feestmaand Molen van Sloten

Algemeen

NIEUW-WEST/BADHOEVEDORP - “Ja, ik was verbaasd. Maar kreeg ook direct een vrolijk gevoel. Dat kan niet toch niet anders, als je hebt gewonnen. Ik had meegedaan omdat ik het leuk vond. Nooit gedacht: ik ga dit winnen. Toen gebeurde dat toch. Hoe fijn is dat?”, zegt Saskia Lensink. Zij won de schilderwedstrijd: De geannexeerde gemeente Sloten: toen, nu en straks, georganiseerd vanwege het 30-jarig jubileum van de Molen van Sloten.

 Anja Maas

Om stil te staan bij deze mijlpaal geldt voor de molen: september is feestmaand. Zita Pels, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, gaf op 2 september het officiële startsein en verzorgde de prijsuitreiking van de schilderwedstrijd. Tegelijkertijd opende zij de expositie van de voor de wedstrijd ingezonden schilderijen.

Jurist

Winnares Saskia Lensink kent het beeld van de jarige molen goed. “Ik woon in de buurt en schilder hier veel, zowel in Amsterdam-West als in Nieuw-West. Voor de wedstrijd heb ik een zicht ingezonden op het dorp Sloten vanaf de Vrije Geer. Nee, schilderen is niet 100 procent  mijn beroep. Ik ben jurist bij de gemeente Amsterdam, dat doe ik parttime. En ik geef juridische workshops. De tijd die overblijft besteed ik aan schilderen. Wat is precies gewonnen heb? Een geldprijs van 500 euro. Ben ik erg blij mee.”

Voor de wedstrijd hadden 24 amateurschilders werk ingezonden. “Een mooi aantal”, vertelde Jolanda Enema namens het bestuur van de Molen van Sloten. “En ze kwamen niet allemaal uit deze omgeving. Daar waren we wel verbaasd over. Kennelijk was het onderwerp voor schilders buiten deze regio ook interessant genoeg om mee te doen.”

De schilderijen worden tot en met 19 september geëxposeerd in de molen. Daarna kunnen ze worden bewonderd in de Serre in Osdorp, aan de Pieter Calandlaan 258.” 

5 euro korting

Jolanda Enema wijst nog even op een ander agendapunt van het feestprogramma: de Night Experience. “In de nacht van 10 op 11 september ben je welkom voor een spannend avontuur in de molen. Die draait dan ook ’s avonds tijdens een draaimarathon van 30 uur. Een belevenis, mede dankzij de speciale effecten. Na afloop kun je met een drankje en een plankje de opgedane ervaringen verwerken. Aanmelden kan via onze website, lezers van de Westerpost krijgen 5 euro korting op de toegangsprijs. Overigens is er aan de draaimarathon een prijsvraag gekoppeld. Wie raadt hoeveel rondjes de wieken tijdens die 30 uur maken, kan een verblijf in een B&B-molen winnen. We benadrukken het nog maar eens: de Night Experience is een absolute aanrader. Wacht niet te lang met aanmelden. Het formulier om mee te doen staat op de website.”

Verdere info over de feestmaand: molenvansloten.nl/jubileum-30-jaar-molen-van-sloten. Meer over de expositie in de Serre: geheugenvanwest.amsterdam/page/34125/schilderwedstrijd-sloten.