Aylin Boy is een beetje een idealist en zocht vrijwilligerswerk waarin zij zichjzelf kan ontwikkelen en anderen vooruit helpen.
Aylin Boy is een beetje een idealist en zocht vrijwilligerswerk waarin zij zichjzelf kan ontwikkelen en anderen vooruit helpen. (Foto: Huub Zeeman)

Aylin Boy (21) is vrijwilliger bij de VoorleesExpress

Nettie Sterrenburg

NIEUW-WEST - Vrijwilligers zijn goud waard, voor de medemens, de buurt, de stad en zo meer. In stadsdeel Nieuw-West zijn er gelukkig veel mensen die een helpende hand bieden, maar er zijn er nooit genoeg. In de rubriek Vrijwilligers in Beeld vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en wat hun organisatie betekent voor de bewoners van Nieuw-West. Deze week het verhaal van Aylin Boy, vrijwilliger bij de VoorleesExpress.

“Ik zag Klassen, de documentaireserie over de strijd voor gelijke kansen in het onderwijs op tv en dacht, ik wil iets betekenen voor deze kinderen.” De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Aylin is tweedejaars bedrijfskunde en verhuisde van Harderwijk naar Nieuw West voor haar studie. Naast studie en vrijwilligerswerk kan je ook nog een drankje bij haar bestellen in Bar Restaurant Lely. 

Om de hoek

Aylin bezoekt 1 keer in de week een uur een meisje van 6 dat woont in een gezin dat thuis weinig Nederlands met elkaar spreekt. “We wonen bij elkaar om de hoek in Nieuw West. We lezen, doen spelletjes, schrijven letters, tekenen, spelen met de barbies en zijn spelenderwijs bezig met de Nederlandse taal. Ze spreekt aardig Nederlands maar door dit uurtje leert ze nieuwe woorden en ontdekt ze hoe een zin is opgebouwd. Het is supertof om kinderen te helpen. Ze is iedere keer blij om me te zien, ze noemt me juf, zo grappig.”

“Toen ik haar vroeg; Is dat een paarse appel, moest ze hard lachen en zei ze: ‘Nee gekkie’!”

Je kan niets zonder taal

Ik ben wel een beetje een idealist en zocht vrijwilligerswerk waarin ik mijzelf kan ontwikkelen en anderen vooruit help. Kinderen met een migratieachtergrond en hun ontwikkeling interesseert mij. Tijdens een informatiebijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers raakte ik heel enthousiast voor de VoorleesExpress. Het was goed om te zien dat de nieuwe vrijwilligers heel divers waren, jong en oud met achtergronden uit de hele wereld. Ik draag bij aan een iets gelijkere wereld door dit werk te doen. Kinderen moeten gelijke kansen krijgen. En de taal is daarbij heel belangrijk. Je kan niets zonder taal. Je kunt minder goed meedoen, daardoor kan je je motivatie verliezen, gefrustreerd raken, afhaken. Wanneer je de Nederlandse taal goed onder de knie hebt kan je je talenten ontwikkelen en inzetten. Meedoen in studie, bijbaantjes en de ander goed verstaan in alle facetten van de taal, ook de subtiele grapjes. En ja, de taal leren kan door met barbies te spelen!

Uurtje vrijmaken

Mijn vriendinnen vinden het goed of zijn soms verbaasd dat ik vrijwilligerswerk doe. Maar volgens mij vinden ze het stiekem ook best leuk. Ik ga elke week met plezier de hoek om naar de kleine meid, volgende week met een boekje van Frozen, ze is er gek op. 

Vrijwilligers gezocht

Als voorleesvrijwilliger word je gekoppeld aan je ‘eigen' voorleesgezin met één of meerdere kinderen tussen de 2-8 jaar met (het risico op) een taalachterstand. Je spreekt 20x een uurtje per week af om voor te lezen en op andere manieren leesplezier en de taalontwikkeling te stimuleren. Dit doe je fysiek (bij het gezin thuis of in de bieb), online, of een combinatie daarvan. Daarbij ben je een coach voor de ouders/verzorgers en geef je hen handvatten mee om zelfstandig aan de slag te gaan met de taalstimulering van hun kind(eren). Kijk op de website hoe je je kunt aanmelden www.voorleesexpress.nl

Ook aan de slag als vrijwilliger? Kijk op de Vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam https://vacaturebank.vca.nu/ of bel voor een persoonlijk gesprek In Nieuw West: 06-34030720.