Erwin van Nieuwburg druk aan het werk in zijn bakkerij.
Erwin van Nieuwburg druk aan het werk in zijn bakkerij. (Foto: René Kater)

Echte Bakker Erwin van Nieuwburg jubileert in oktober

ZWANENBURG – Je vindt het bijna niet meer, een buurtbakkerij midden in een woonwijk, elke dag een vers broodje halen bij de bakker om de hoek. Het kan nog wel bij De Echte Bakker Erwin van Nieuwburg op de Essenlaan 97. Negentig jaar geleden begon zijn betovergrootvader met de bakkerij. Het was 4 oktober 1932 toen de bakkerij is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Erwin werkt er zelf al dertig jaar.

Negentig jaar geleden veranderde een deel van het oorspronkelijke woonhuis aan de Essenlaan in een bakkerij en een winkel. Intussen is de bakkerij uitgebreid met nog eens twee filialen, één op de Dennenlaan 65 in Zwanenburg en op de Sloterweg 18 in Badhoevedorp. Maar eigenlijk is die introductie overbodig, want: “alle Zwanenburgers kennen ons”, lacht Erwin. En in de tijd van corona wisten zij de bakker juist te vinden. “Er werkten natuurlijk veel mensen thuis en dan is het lekker om ook even tussen de middag een loopje te hebben en een vers broodje te halen.”

Privé en zakelijk

De bakker neemt plaats achter de eettafel in het woonhuis waar hij is opgegroeid en nog steeds woont, aangrenzend aan de winkel en bakkerij. Ook al zorgt het wonen pal naast je werk er voor dat privé en zakelijk behoorlijk met elkaar verweven zijn, het is toch ook wel weer praktisch. “Want als je kind ziek is en niet naar school kan, hoef je geen vrij te nemen als ouder.”

'Er is niks mooiers dan wanneer je de oven opentrekt en alles er mooi uit komt'

Het is 12.00 uur, het werk zit erop voor de verkoop van die dag en Erwin is vrij. Het bakkersvak is buffelen, elke dag vroeg naar bed en vroeg weer op en dat zes dagen in de week. Erwin weet niet beter, maar hij vindt het nog steeds leuk een doet het nog met evenveel passie. “We hebben fantastische producten. Er is niks mooiers dan wanneer je de oven opentrekt en alles er mooi uit komt”, concludeert de bakker.

Kwaliteitsproducten

Alles wat in de winkels ligt, wordt in de bakkerij gemaakt, van brood tot en met de gevulde koeken aan toe. Stuk voor stuk kwaliteitsproducten. En er ligt altijd wel iets ’nieuws’. “Het bedenken van nieuwe dingen is leuk, daarmee is het ook een gevarieerd vak”, vertelt Erwin die wel eens een uitstapje maakt naar een plek als Limburg en daar een bakker opzoekt om er een dagje mee te helpen. “Zo word je ook weer geïnspireerd.”

Feestmaand

De maand oktober is voor het bakkersbedrijf de feestmaand. Dan zijn er allerlei aanbiedingen. Elke week en elk weekend in oktober weer iets anders en wordt aangekondigd in Westerpost en op Facebook. 

'Het is leuk als het gaat gebeuren, maar niet tegen elke prijs'

Zelf gaat Erwin met zijn personeel een avondje uiteten. "Veel van hen zijn al jaren in dienst bij ons. Ik heb zelfs een vrouwelijke bakker al 30 jaar in dienst”, vertelt Erwin trots. Ook al is de liefde voor het vak nog steeds groot, Erwin kijkt toch langzamerhand naar de toekomst. Hij focust op het 100-jarig bestaan van het bakkersbedrijf, over tien jaar dus. Tegen die tijd denkt hij dat het voor hem zelf wel mooi geweest is. Twee kinderen van hem zijn het bakkersvak ingegaan. Dochter Britt werkt zelfs bij haar vader in het bedrijf. Maar of één van de twee zaak gaat overnemen, is niet zeker. "Het is leuk als het gaat gebeuren”, geeft Erwin toe. "Maar niet tegen elke prijs.”