Iedereen vierde het oogstfeest mee.
Iedereen vierde het oogstfeest mee. (Foto: The Beach - Google Drive )

Oogstfeest in het Four Sisters maisdoolhof

NIEUW-WEST - Het werd een oogstritueel, de afsluiting van het kunst- en landbouwproject Four Sisters. Afgelopen zondag kwam iedereen die aan het project heeft meegedaan: maïsverzorgers, tuinders die hielpen het maisdoolhof te onderhouden, kunstenaars, performers die er hun werk lieten zien, en mensen die mee hebben gedaan met de workshops die er door het jaar heen waren, ze kwamen helpen met de oogst. Na de oogst werd er van de groenten uit de tuin een maaltijd gekookt.

In maart begonnen kunstenaars Müge Yilmaz en Marija Šujica samen met The Beach, en met mensen uit de buurt, aan een maisdoolhof in de Tuinen van West. Een levend labyrint, waarin tijdens de zomer allerlei workshops, performances en andere activiteiten waren. In de publieke tuin is niet alleen maïs te vinden: er groeien ook bonen, pompoenen en zonnebloemen. De vier planten leven in symbiose, ze hebben elkaar nodig om te groeien, vandaar de naam Four Sisters.

Bij mensen thuis

Een deel van de maïs is bij mensen thuis, in Geuzenveld en in Osdorp, ontkiemd. Wanneer de plantjes ongeveer 20 centimeter waren konden ze dan overgeplaatst worden naar de Four Sisters tuin, waar de maïsverzorgers ze zelf in de grond mochten zetten. Je kan zien dat de buurtbewoners ze goed verzorgd hebben: de maïs die bij mensen thuis kon opgroeien is  goed gegroeid.

Op 10 oktober was het tijd voor de oogst. Kunstenaars Marija Sujica en Renske Mijnheer namen de leiding met een oogstritueel. Er werden verhalen verteld over tuinieren en de verschillende manieren waarop je je verbonden kan voelen aan een plant of een zaadje, er werd muziek gemaakt door percussionist Ali Çaglar Erdogan en de kunstenaars bouwden samen met de deelnemers een sculptuur als oogstoffer.

Offersculptuur

Daarna kon het oogsten beginnen: mensen verspreidden zich in de tuin en verzamelden de groenten onder het offersculptuur. Er waren verschillende soorten pompoenen - groene, gele, oranje, en zelfs een soort uit Servië die van buiten precies op een watermeloen lijkt. Hele maiskolven werden verzameld, maar er was ook babymais. Babymais krijg je wanneer maiskolven niet bevrucht worden; je kan het zo van de plant eten en het heeft een zoete, venkelachtige smaak.

Oogst gekookt

Onder leiding van kunstenaar Guy Königstein werd er met de oogst gekookt, terwijl hij de twee bedenkers van het project, Müge en Marija, interviewde over hun ervaringen. Ze maakten samen polenta van de maïs, en een stoofpot van de pompoen. De maïskolven werden ook geroosterd op het vuur, en er was zelfs thee van maïszijde, de draadjes die maïs gebruikt om stuifmeel op te vangen. 

Als laatste werden voor het vervolg van het project nog pompoenzaden verzameld: zoals de maïsplantjes in april bij mensen thuis mochten groeien, zo mag ook deze tweede generatie van Four-Sisters-planten voortleven in de tuinen van iedereen die aan het project heeft bijgedragen. Mensen die niet de kans hebben gehad mee te doen aan het project kunnen ook een bijdrage leveren door aan de crowdfundingactie van Four Sisters op Voordekunst mee te doen. Donateurs krijgen onder andere pompoenzaadjes opgestuurd om thuis te laten groeien, zodat het project voort kan bestaan en het levende labyrint blijft leven.


Bijdragen kan via www.thebeach.nu/crowdfunding.


Afbeelding