Een nieuwe expositie bij Het Kijks
Een nieuwe expositie bij Het Kijks (Foto: Brandeisfotografie)

Nieuwe expositie in culturele hotspot Het Kijks

Shirley Brandeis

NIEUW-WEST - Vol spanning ging de Westerpost langs bij museum Het Kijks. In het venster tegenover Noordzijde 75 in Slotermeer is elke zoveel maanden een nieuwe expositie te bewonderen en nu was het weer zover, liet museumdirecteur Hugo Hoes weten aan de krant. Om de hoeveel maanden wil hij niet zeggen. “De verrassing, de ervaring, daar gaat het om bij dit exporience!” De Westerpost was verrast.

We verklappen niets. Kom zelf maar langs, schuif het vliegengordijn opzij en kijk welk lokaal thema Hugo Hoes dit keer heeft ontdekt en uitgewerkt. Eerdere exposities waren een groot succes. Denk aan de jubelende recensie van ‘Verlaten stepjes’, het drie pagina grote verhaal in NRC over ‘Tweede wagen’ of het verrassende ‘Waar staat-ie’, geopend tijdens de viering van het eerste jubileum afgelopen zomer.

Massatoerisme

Tijdens deze eerste verjaardag pakten Hoes en zijn vrouw/technisch directeur Irene Schipper flink uit met partytent, taart, ijsjes, speeches, slingers en een eerste uitgave van Het Kijks Koerier. De buurt sprak nog weken na over dit event in het normaal gesproken zo rustige Slotermeer. Van overlast door te grote aanloop naar het museum is overigens vooralsnog geen sprake. “We doen hier beter dan in de binnenstad aan toeristenspreiding,” zegt Hoes trots tegen de krant. “Massatoerisme moet je niet willen hier, vandaar dat we nieuwe exposities niet groots aankondigen.”

Aan de bak

De Westerpost kreeg heel fijn weer de primeur van het outdoor minimuseum en wil hier best een tipje van de sluier oplichten. ‘Aan de bak’ is de naam van de nieuwste expositie. De fotoserie toont een kleurrijk geheel van iets dat Hoes opeens opviel in zijn buurt. Felgeel zijn ze, kikkergroen, of anders. Sommige straten hebben er zelfs twee! De afdeling educatie verzorgde bij de expositie ook dit keer weer een prikkelende, leerzame tekst, die menig bezoeker de ogen zal openen. Hier hebben we de foto bewerkt om maar niks te verklappen. Dus komt het zien! En kijk voor achtergrondinformatie (inclusief de verdiepende eerdere artikelen in de Westerpost over Het Kijks) op www.facebook.com/HetKijks of instagram.com/hetkijks.

Het museum is 24 uur per dag, zeven dagen per week geopend (vandaar de startdatum op 24/7). ’s Avonds wel een beetje zachtjes doen alstublieft.